SUBCULTURA GOTH

f1bb16cd8b42e94b83c3f4ae2de10b8a

 

Subcultura goth este o cultură contemporană care se regăsește în mai multe țări. Sunt reprezentate o asociere de gusturi în materie de muzică, estetică și modă. Muzică adună la un loc mai mult serii de stiluri diferite care au în comun o linie melodică mistică, ciudată și morbidă.

Putem să reamintim aici și un cod vestimentar, care de fapt sunt stiluri vestimentare întunecate, eroticizate, morbide, medievale, renascentiste, sau combinații ale acestora. Culoarea tipică pentru acest cod vestimentar este în general negru, care poate fi asociată cu coafuri și machiaje complexe. Un model ideal este părul brunet(negru) fie unic, sau fie în combinație cu o nuanță de roșu, dar nu numai, care tinde spre distrugere. Nu în ultimul rând trebuie să reamintim și manichiura neagră, machiajul predominant cu negru și piercing-urile. Piercingurile și bijuteriile pot fi reprezentate de simboluri păgâne sau mitologicale(cruci, ankh-uri). Printre creatorii de modă consider necesar să amintesc de Alexander McQueen(în imaginea următoare) și John Galliano, aceaștia au ”susținut” stilul goth prin crearea unor ținute speciale pentru gotheri și sunt descriși ca fiind practicanții unui ”Haute Goth”.

Cu toate că designul vestimentar creat de Alexander McQueen nu este strict goth, există câteva colecții gotice excepționale. Moartea tragică a lui Alexander McQueen din anul 2010 a lăsat o moștenire de colecții zguduitoare și dramatice în show-rile avangardiste. Din sursele pe care le-am consultat se pare că McQueen atunci când avea de gând să scoată pe piață o nouă colecție, în prima etapă a studiului său își imagina cum ar arăta pe scenă ideea lui și apoi încerca să-și asocieze conceptele cu arta, filmul sau muzica, rezultatul fiind uimitor. Ceea ce cred eu despre McQueen este faptul că își privea viața ca și pe un film, și pe lângă asta, sunt de părere ca ”filmul vieții lui” atingea punctul culminant în momentul când fotomodelele îi etalau modele vestimentare pe scenă.

McQueen a și încercat prin intermediul capodoperelor sale să transmită publicului larg un mesaj. Idealul lui era că moda are nevoie de o schimbare, o înțelegere și o extindere fiind dispusă dincolo de expresia preconcepută a moralității, culturii, politicii și individualității. Designele sale constituie munca unui artist al cărui mediu de exprimare a fost moda. McQueen era de părere că regulile trebuie încălcate, demolate, dar tradiția păstrată. Vroia să transmită publicului un mesaj, într-o manieră agresivă(de exemplu colecțiile goth),pentru că trebuie să recunoaștem că negru, în combinație cu modelele ciudate de goth arată destul de agresiv. Mesajul, nu pot să mă pronunț dacă a fost sau nu pentru a-și creea imagine publică, sau dacă scopul său a fost publicitatea, dar pentru McQueen cuvântul ”agresiv” se traducea ca și o ”relație cu partea întunecată a sufletului”.

MUZICA GOTHIC-ROCK

Rockul gotic este un gen de muzică format la sfârșitul anilor 70. Inițial trupele de azi sunt considerate ca fiind parte componentă a genului sau fiind influențate, și denumite de presa muzicală drept punk-pozitiv, fiind strâns legate de punk-ul englez dar și de punk-ul nou. Cum am amintit mai devreme goth-ul a devenit o mișcare separată de punk la începutul anilor 80. Spre deosebire de stilul agresiv al muzicii punk, muzica trupelor timpurii de goth poate fi definită ca o muzică mai introvertită care abordează mai mult sau mai puțin estetica sau ideologia curentelor literare sau mișcărilor intelectuale care au tematică întunecată, ca de exemplu ficțiunea gotică, romantismul, filozofia existențială și nihilismul. De amintit printre trupele notabile care are ca gen muzical principal gothic-rock aparțin Bauhaus, The cure, Siouxsie&Banshees, The Sister of Mercy și The Mission.

Cele mai timpurii influențe asupra rockului gotic își au originea în anii 60, formația care a avut cea mai semnificativă influență pentru gothic-rock și care a a fost practic promotorul acestui gen este TheDoors. The Doors au promovat folosindu-se de o aură întunecată și enigmatică a liderului Jim Morrison, devenind o influență puternică asupra liderilor formațiilor următoare. Albumul Strange Days, al formației TheDoors, a contribuit la dezvoltarea unor noi trupe(Joy Division și Echo and the Bunnymen), care la rândul lor au fost importante pentru apariția genului gothic rock.

Spre sfărșitul anilor 60, apar mai multe trupe semnificative printre care amintim The Velvet Underground, al cărei album de debut din anul 1967, datorită temelor sale melancolice și liniei melodice sumbre a fost luat drept model pentru mai multe dintre trupele anilor 80.  O dată cu The Velvets, trupele de psiheledic rock au început să câștige atenția în concerte datorită abordării unor tematici nihiliste. Trupa The Stooges, urmează calea deschisă de către membrii trupei The Doors(Iggy Pop însuși mărturisește într-un interviu că primul concert Doors la care a asistat și spectacolul creat de Jim Morrison l-au determinat să urce pe scenă) și se arată a fi, la rândul ei o mare influență a trupelor proeminente asociate rockului gotic precum The Birthday Party, The Sister of Mercy și Killing Joy.

IDEOLOGIE

În ceea ce privește ideologia goth,  putem să ne imaginăm un tablou care cuprinde o mulțime de forme stilizate și ”nuanțe de negru”. Ca inspirație culturală principală a goticilor reamintim romantismul și neoromantismul. În secolul XVIII – XIX-lea, curentele neoromantice fiind ”direcționate” înspre o imagine întunecată, morbidă, misterioasă și mistică. Este prezentă și o atitudine teatrala și o dramatizare a eului, care ”se rătăcește” în întuneric.

Perioada romatică a fost o mișcare artistică, intelectuală și literară care a apărut în Europa la sfârșitul secolului al XVIII-lea, atingând punctul culminant pe la începutul anilor 1800. Este o mișcare apărută ca reacție împotriva normelor politice și sociale ale iluminismului, iar în ceea ce privește goticii a societății de care ”aparțin” mai mult sau mai puțin.

Subcultura goth are un impact foarte mare asupra mentalității indivizilor. Subcultura goth apărut în Marea Britanie la începutul anilor 80, în diferite anturaje, mai exact un gotic rock care se presupune că ar fi un derivat al punk-ului, astăzi fiind regăsit în mai multe țări și supraviețuind pe o durată destul de lugă de timp.

Subcultura goth și romantismul pot fi văzute ca două fețe ale aceleași monede, astfel membrii subculturii goth caută sub diferite forme(muzică, literatură, estetică și uneori chiar droguri) idealizarea universului, în timp ce romantismul face același lucru prin subiectivizarea lumii exterioare. La fel ca orice fel de oameni și goticii au emoții care le sunt declanșate în momentul în care privesc lumea.  Universul văzut de ei abundă în nesiguranță și agonie, fiind creat în mintea individului un joc de lumini și umbre cu ajutorul căruia își accentuează situația dramatică în care se află(a nu se confunda cu subcultura EMO). La fel cum romantismul încearcă să ”reconstruiască” realitatea, în mentalitatea goticilor aceasta este descrisă teatral, și văzută prin ochii lor ca fiind apăsătoare  și misterioasă, ceea ce face ca realitatea să fie percepută deformat. Goticii caută un univers exotic, sălbatic și neprimitor, care să îi angajeze într-o aventură, a cărei finalitate nu are nici o garanție.

În ceea ce privește idealurile gotherilor țin să reamintesc în primul rând dorința de libertate și sensibilitatea. Libertatea este extrem de mult prețuită, fiind mai mult sau mai puțin ”absente” orice fel de constrângeri sau reguli. De asemenea este foarte mult valorificat trecutul, și gotherii au tendința de a idealiza locațiile în care au loc întrunirile anturajelor. Din punctul meu de vedere una din cele mai valorificate aspirații ale gotherilor este aspirația spre absolut. Goticii în general visează la o iubire perfectă, o libertate deplină și o cunoaștere absoluta ceea ce duce la o percepere greșită a realității.

Subcultura este bazată pe recunoaștere și identificare. Goticii se plang de existența răului în societate, care este ”fabricat” în principal datorită intoleranța maselor de populație față de orice subcultură. Violența este tolerată de asemenea.Este prezentă o atitudine apolitică, rebeliunea goticilor nu conține nici un mesaj politic și nu aduc cu sine un activism social. Atitudinea este limitată la portretizarea societății contemporane.

Ideologia goth este bazată mai mult pe estetică, etica și politica fiind respinse. Accentul cade pe intelectualizare, creativitate și mai ales respingerea gândirii conservatoare. Există și înclinații spre anarhie sau liberalism, dar nu sunt exprimate ca aparținând identității culturale a goticilor. Înclinațiile politice, sau religia adoptată corespund individului și nu grupului. În muzica goth tema principală este reprezentată de tolerarea agresivității și violenței, existența răului în societate și intoleranța maselor de populații, dar pe lângă acestea se pot descoperi și teme care țin de supranatural, spiritual și religios, nihilism însă ultimele sunt folosite doar în scop decorativ.

În ceea ce privește individul încadrat în acest tip de subcultură, atrag prejudecățile publicului, aceștia fiind tratați ca și persoane antisociale, excluse sau chiar disprețuite.  Imaginea acestui subculturi este deformată datorită imaginii șocante a goticilor(stilului vestimentar), care din păcate este utilizată de tinerii prost informați, care sunt fascinați superficial de subcultură, dar nu au aparținut niciodată grupului.

 

 

2 thoughts on “SUBCULTURA GOTH

  1. Good article, I personally do not like this style at all but, so what. I just dress as I wish but I do not expect anyone else to do like like me. I don’t really agree that there is such a thing as ‘a style’. To me these ‘runway’ styles have always been comical at best. I m going to reblog this article for you as it is a good read, agree with it or not.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.