Muzeul Colectiilor de Arta

muzeul-colectiilor-arta-roata-mare

Intr-o zi calduroasa de august, cand caldura se toropea pe asfalt, undeva in Bucuresti, pe Calea Victoriei aproape topit de canicula se prezinta Muzeul Colectiilor de Arta. Muzeul Colectiilor de Arta este o  filiala a Muzeului National de Arta care aduc la un loc 44 de colectii care au fost donate statului de catre familiile: Aznavorian, Dumitru și Maria Ștefănescu, Josefina și Eugen Taru, Emanoil Romulus Anca și Ortansa Dinulescu Anca, Mircea Petrescu și Artemiza Petrescu, Sică Alexandrescu, Clara și Anatol E. Baconsky, Sorin Schachter, Céline Emilian Marcu Beza – Hortensia și Vasile Beza, Alexandra și Barbu Slătineanu.

Cladirea Muzeului Colectiilor de arta dateaza din secolul al XIX – lea si este localizata la coltul format de Calea Victoriei si Calea Grivitei. Constructia a fost inceputa de catre Costache Faca, insa nu a fost finalizata inainte de moartea sa, astfel mostenitorii sai au vandut-o Visternicului Grec Romanit. Acesta a amenajat interioarele luxoase cu bun gust si foarte extravagant. Dupa moartea lui Romanit, cladirea a fost inchiriata domnitorului Alexandru D.Ghica care se stabileste acolo. Mai tarziu cladirea este cumparata de stat si acolo se instaureaza birourile Curtii Administrative, apoi a Ministerului de finante, ceea ce a dus la extinderea ei sub forma de “u”, adaugandu-i-se se inca doua corpuri.

Dupa o lunga renovare si restaurare, in anul 2013 fostul Palat Romanit se deschide sub denumirea Muzeul Colectiilor de Arta. Muzeul detinea acum 34 de colectii donate, expuse in toate cele 3 corpuri ale cladirii. Muzeul Colectiilor de arta impresioneaza prin cele 34 de colectii, care cuprind Arta Romaneasca Moderna, Arta Romaneasca Populara, lucrari de pictura, grafica si sculptura, arte decorative cu provenienta de la occidental la oriental.

In Catacombele muzeului pot fi adimirate in Sala Lapidarium  pietre de mormant, coloane monumentale si Arta Veche Romaneasca. Coloanele monumentale au fost recuperate dupa daramarea Bisericii Vacaresti, insa doar o parte din ele au fost recuperate si expuse aici. Pe langa faptul ca aceasta cladire a Muzeului Colectiilor de Arta, are o istorie interesanta, vom incerca sa discutam foarte pe scurt despre colectiile de arta donate de catre proprietari pentru a fi accesibile publicului larg. Pentru inceput pot fi admirate bustul lui Elena si pictura Reginei Maria a Romaniei donate de catre Nastase Simo. Colectiile Josefine si Eugen Taru care cuprinde icoane pe lemn si sticla extraordinare si nu in ultimul rand opere ale lui Andreescu, Luchian, Petrascu, Pallady si Grigorescu. Colectia Garabet Avachian care a apartinut profesorului de conservator cu acelasi nume, cuprinde o multime de lucrari ale unor pictori romani, alaturi de care se adauga Cristale de Boemia, icoane si covoare care apartin artei islamice si persane. Cu adevarat impresionanta este colectia lui Shizuko Onda, care consta in lucrari plastice tridimensionale realizate in Plexiglas, tehnica folosita fiind o enigma totala.

Dupa o buna bucata de timp petrecuta printre operele de arta, mi-am dat seama ca Muzeul Colectiilor de Arta este o reusita totala. Dupa ce am incheiat vizita si am ajuns acasa am ramas profund impresionata de lucrarile expuse aici, si imi puneam intrebarea daca sunt sau nu perfecte. Fiecare opera de arta de aici este originara in felul ei, iar daca privim atent, frumusetea este pretutindeni. Sentimentul care este evocat in interiorul Muzeului Colectiilor de Arta, este unul de lux care te plaseaza undeva in erele deja trecute. De exemplu in momentul in care am intrat in sala in care este expusa Arta Europeana, ma simteam ca si cum as fi transpusa in spatiu si timp, in anii in care pictorii respectivi lucrau la operele lor. Ma simteam ca si cum as fi fost intr-un atelier medieval. Sensibilitatea lucrarilor te face sa te simti profund dependent de atmosfera de lux, insa cel mai important aspect ar fi acela care te face sa cauti din ce in ce mai multe raspunsuri.

O intrebare pe care mi-am pus-o foarte des este “in ce consta valoarea unei opere de arta” sau care sunt criteriile care fac o opera de arta mai mult sau mai putin valoroasa. Un criteriu important este cel estetic, frumusetea unei lucrari va fi mereu apreciata, dar chiar si asa va trebui sa luam in considerare forma, textura, perspectiva, stilul, creativitatea si impactul asupra privitorului. Un alt aspect care ar trebui luat in calcul ar fi calitatea si valoarea, care tin cont in mod direct de tehnicile si materialele folosite pentru a realiza o lucrare de calitate. Un lucru foarte important este mesajul care este transmis si abilitatea lucrarii de a crea noi trairi, emotii si sentimente facand apel la subconstientul privitorului, urmata apoi de intelegerea sentimentelor pe care artistul doreste sa le transmita. Orginalitatea consta abilitatea de a explora idei noi si vechi care pana in momentul de fata nu au fost valorificate.

Pentru un critic de arta criteriile de mai sus sunt cele generale, insa pentru un admirator neexperimentat lucrurile se schimba. Din punctul meu de vedere, valoarea unei opere de arta consta in gustul privitorului si intelegerea sentimentelor pe care artistul incearca sa le transmita. Conteaza foarte mult si aspectul lucrarii, aceasta ar trebui sa emane mister si sa prezinte totodata o nota optimista. De exemplu daca avem o lucrare care reprezinta un portret de femeie, pentru mine ar avea un plus de valoare daca expresia femeii respective ar fi enigmatica – adica privitorul nu poate discerne daca femeia reprezentata este fericita sau in suferinta. Ceea ce cred eu despre mister in operele de arta tine strict de gustul meu personal. O opera de arta trebuie sa fie unica si sa nu se limiteze la un simbol, iar mesajul transmis trebuie sa aiba impact asupra privitorului. Universul surprins intr-o lucrare, trebuie sa scoata in evidenta sentimentele profunde pe care artistul incearca sa le transmita, si nu in ultimul rand “povestea” sa nu poate fi prevazuta de catre privitor.

Vizitarea Muzeului Colectiilor de Arta, a fost pentru mine o experienta interesanta, care in acelasi timp mi-a largit orizonturile. Chiar daca artistul meu preferat este Salvador Dali, si am fost foarte impresionata de arta europeana, experienta aceasta m-a facut sa ofer un plus de calitate si frumusete si pictorilor romani, cu adevarat talentati precum : Luchian, Grigorescu, Petrascu si Pallady care si-au expus prin pictura propriile lor universuri artistice, pentru a putea fi admirate aici.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.