4.2 Viciile. Alcoolul ”Omul inteligent este forțat să se îmbete pentru a putea petrece timpul cu proștii”(Ernest Hemingway)

bautura_opt

Totuși cel mai mare pericol pentru alcoolism, apare la adulții cu vârstra între 30 – 40 de ani, datorită stresului și responsabilităților de acasă. Consumul abuziv de alcool este asociat cu creșterea ratei criminalității, violenței și a suicidului. Persoanele dependente de alcool suferă de leziuni ale nervilor periferici, sunt vulnerabili la ciroze hepatice, creierul se atrofiază și apar leziuni la nivelul mușchilor cardiaci.

La fel ca și drogurile, despre care vom vorbi mai târziu, alcoolul, este cunoscut ca fiind un drog permis în societatea din ziua de azi, scopul lui principal este să fie servit la evenimente și să facă oaspeții să se simtă bine. Din păcate piața de băuturi alcoolice din ziua de azi, folosind din ce în ce mai multe metode pentru a atrage noi clienți și pentru a mării diversitatea băuturilor oferite(whisky, cognac, vin, vodka, bere) face accesibil alcoolul peste tot. Chiar și așa băuturile alcoolice sunt folosite în cadrul unor evenimente private(nunți, botezuri), unele dintre ele având chiar și scop în ritualurile bisericești(vinul).  Dacă e să privim alcoolul din punctul de vedere al unui afacerist, pare o soluție bună din punct de vedere economic, însă prea puțini oameni țin cont de efectele negative pe care le poate avea asupra organismului uman.

Consumul ridicat de alcool este o problemă foarte răspândită în cadrul personalor care nu pot dormi, se simt depresivi sau timizi, doresc să aibă mai mult curaj, sau pur și simplu ca să se relaxeze. Persoanele impulsive și cele care suferă de anxietate, au riscul ridicat de a deveni dependente de alcool. Vulnerabilitatea la alcool mai poate fi provocată și din cauze genetice. De exemplu dacă tata unui copil, pe durata vieții a avut probleme grave cu alcoolul(dependență), automat riscul pentru dependența de alcool crește cu 50%, mai ales pentru adolescenții care sunt obișnuiți să bea înainte de vârstra de 15 ani.

Problemele privind consumul ridicat de alcool, afectează în ziua de astăzi familii întregi. De obicei consumul de alcool este încurajat de anturajul în care îți petreci timpul liber, dar nu este mereu așa. Cele mai commune cazuri de violențe, mai ales în familie, dar și în cadrul unor evenimente sociale sunt datorită alcoolului. Faptul că alcoolul te face să uiți de stress și de grijile zilnice este complet fals. Consumul excesiv de alcool afectează performanțele la locul de muncă, relația cu familia și în final îți dai seama că a fost o risipă de timp și bani.

alcoholic_584fa60d2e8ca

În cazul în care ești un consummator ”vechi” de alcool, sau ai fost diagnosticat cu dependență de alcool, este foarte important să iei măsuri în privința asta. În prima fază, va trebui să vorbești cu familia, să te susțină. Aruncă toate sticlele de alcool afară din casă și explică de ce o să eviți să mergi la petreceri o perioadă de timp. Întâlnirile ”la bere” cu prietenii trebuie neapărat făcute mai rar și evită barurile obișnuite unde mergeai să bei. Fă-ți prieteni noi, apucă-te de sport, evită să rămâi singur acasă, pentru că vulnerabilitatea la dependență constă de obicei în asocierea singurătății cu alcoolul. Evident există și grupuri de sprijin(de ex: alcoolicii anonimi), poți participa la ședințele lor și vei găsi sprijin și acolo, în cazul în care vei avea nevoie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.