4.3 Viciile. Drogurile ”Prefer un viciu interesant în locul unei virtuți plictisitoare”(Moliere)

59043d272fb46

Dat fiind faptul că majoritatea tinerilor aleargă după senzații extreme, care oricum ar putea fi înlocuite cu alte tipuri de activități, atele decât consumul de droguri unii dintre ei încep să le folosească în jurul vârstei de 14 ani. O problemă la nivel național este frecvența acestor substanțe care oricum este interzisă de legislație. Aceste substanțe pot fi procurate, din cartier, din discoteci și chiar din împrejurimile școlilor.

Agenția Națională Antidrog număra cele mai multe cazuri de asistență medicală în urma administrării de heroină. Conform rapoartelor referitoare la Situația drogurilor din România s-a înregistrat o creștere mare de consumatori de droguri. O mare parte din români consumă ocazional substanțe etnobotanice, cannabis și ciuperci halucinogene, din care aproximativ 17.000 dintre aceștia locuiesc în București. Se observa și o  frecvență a drogurilor pe clase de vârstă. Tinerii români care au studii superioare consumă ocazional cannabis și ciuperci halucinogene. Amfetaminele(ecstasy) sunt preferate de elevii de liceu și școli profesionale. Nu mai menționez cazuri de intoxicații acute cu substanțe etnobotanice, și riscurile la care sunt expuși consumatorii de droguri injectabile(de ex hepatita viral C si virusul HIV). Cantitatea de droguri confiscată a crescut și evident prețurile au scăzut drastic, făcând drogurile mai accesibile.

Acum că am făcut un mic rezumat despre situația drogurilor din România, voi încerca să expun câteva soluții care pot ajuta familiile tinerilor în cauză.

703336-L13XG0fpo1gCbwUScjv1fzyiIBsU6sTc

Cum identifici un consumator de droguri ?

  • Devine retras sau negativist ;
  • Nu acordă importanță suficientă aspectului exterior;
  • Scade foarte mult în greutate și mănâncă puțin;
  • Prezintă ochii roșii și consumă guma de mestecat sau bomboane foarte frecvent pentru reîmprospătarea respirației;
  • Pierdere interes pentru școală și alte activități;
  • Are note foarte proaste;
  • Are prieteni noi pe care nu îi prezintă părinților;
  • Mint sau fură bani;
  • Lipsă de respect în comportament;
  • Atitudinea persoanei este negativă și nu prezintă nici un interes pentru viitor.

Pentru a confirma dacă o persoană este sau nu consummator de droguri, majoritatea clinicilor au teste toxicologice. Testele toxicologice – se efectueaza pentru identificarea drogurilor în sânge sau urină. Testul toxicologic poate fi specific(identifică un anumit drog) sau general(identifică mai multe droguri).  Foarte important este să asigurăm integritatea probelor.

Bineînțeles, există în România mai multe centre de tratament pentru dependenții alcool și de droguri. Majoritatea sunt contra cost, dar în caz de urgență se pot folosi clinicile de urgență, de obicei cele ale spitalelor de psihiatrie, din orașul în care locuiți.  Pentru persoanele din medii defavorizate, Crucea Albastră a lansat în 2016 proiectul ”Reabilitatarea dependenților de alcool din medii defavorizate”, proiect finanțat de către Elveția, care are ca scop identificarea și recuperarea persoanelor care nu își permit să achite costurile unui centru de abilitare.  Centrul este localizat în Sibiu, în apropierea localității Șelimbăr.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.