Ce este metabolismul ?
In ziua de azi, pe piata exista o multime de produse, medicamente, siropuri, capsule, suplimente alimentare, unguente, care, datorita campaniilor de marketing, tind sa zapaceasca persoanele care au o pregatire medicala mai slaba sau deloc. In cea mai mare parte se vorbeste despre metabolism, despre grasimi, cure de slabire sau detoxifiere ale organismului, sau pur si simplu despre produse naturiste, care functioneaza ca adjuvant pentru diferite tratamente medicale.
Voi scrie pentru dumneavoastra o serie de articole cat mai ampla, unde care voi incerca sa clarific, acesti termeni, pe intelesul tuturor. In prima parte vreau sa va vorbesc despre lipide, cunoscute mai mult sub denumirea de grasimi si voi incerca sa clarific termeni precum, colesterol, lipide, hormoni si metabolism, despre cum functioneaza, cum pot ajuta organismul, si asa mai departe.
Metabolismul cuprinde mai multe procese biochimice din organism, care transforma mancarea ingerata in substante folositoare organismului. De exemplu, in urma unei mese bogate in carne, aceasta va ajunge in stomac, unde va fi descompusa in substante mai simple(proteine, grasimi, zaharuri, vitamine, etc), care vor fi folosite de catre organism, pentru a asigura necesarul de energie, pentru ca dumneavoastra sa fiti capabil sa mergeti la munca, sa va ingrijiti copii, etc.
Metabolismul se imparte in 2 procese opuse care au loc simultan:
- Catabolism – descompunerea hranei in substante mai simple – produc energie
- Anabolism – formarea in organism a unor substante benefice – consuma energie
Cele mai cunoscute dintre lipide sunt trigliceridele si fosfolipidele; acestea sunt absorbite in lumenul intestinal, iar bila asigura solubilizarea lor. In prima faza sunt absorbite de catre intestinul subtire, apoi substantele trec in sistemul limfatic si in cele din urma ajung in sange, fiind transportate peste tot in organism. Trigliceridele sunt descompuse in acizi grasi si glicerol. Acizii grasi si glicerolul sunt forma cea mai simpla a trigliceridelor, care permit transportul prin organism. Transportul aciziilor grasi si al glicerolului este imbunatatit datorita unor hormoni precum adrenalina si nonadrenalina. Acizii grasi au rol energetic si de semnalizare in organism. Pe langa asta se gasesc frecvent in ficat si muschi, iar deseori sunt depozitati la nivelul tesutului adipos. Lecitina este de fapt un compus format din acizi grasi si minerale(mai ales fosfor), fiind foarte bun pentru stimularea activitatii cerebrale.
Roluri importante in organism:
- Energetic – mult mai eficiente decat glucidele si proteinele;
- Imuno protector – stimuleaza sistemul imunitar, produc anticorpi si scad vulnerabilitatea la boli a organismului;
- Depozitarea substantelor cu valoare energetica.
Pentru inceput, sper ca am clarificat pe cat posibil ce inseamna metabolismul si cum putem sa nu ne ingrasam. In continuarea voi vorbi despre acizii grasi esentiali(omega 3, omega 5, omega 6), si despre colesterol.