Colesterolul

COLESTEROLUL – este un alcool care are la baza substante numite steroli, si apare in membranele celulelor corpului si in sange. Spre deosebire de alte substante acesta nu este absorbit in urma alimentatiei ci se sintetizeaza in organism. Se depune de obicei la nivelul ficatului, la creier si in sange.

colesterol

Colesterolul din sange consta mai exact in 2 tipuri de proteine: LDL(Low density lipoprotein cholesterol rau ) si HDL(high density lipoprotein – colesterol bun).

HDL – sau colesterolul bun, sintetizeaza grasimile si le foloseste pentru a reconstrui testurile(folosit mai ales de persoanele cu arsuri – reface rapid tesuturile). Colesterolul este important datorita sintezei de acizi grasi de la nivelul bilei, si descompunerea vitaminelor A,D,K si E.  Mai este folosit si pentru sinteza de hormoni si poate sa actioneze la nivelul sinapselor nervoase.

LDL – sau colesterolul rau practic, se depune la nivelul vaselor de sange si al organismului, astfel riscul de a dezvolta o afectiune cardiaca va creste semnificativ.

Cum se combate colesterolul ?

  • prin dieta – reducerea consumului de alimente bogate in grasimi saturate si zaharuri;
  • prin controlul greutatii;
  • cu ajutorul exercitii fizice regulate.

Colesterolul este produs de organism intr-o proportie anume, datorita ingerarii unor alimente bogate in grasimi animale. Se recomanda sa faceti analize de colesterol regulate, pentru a evita acumularea de LDL colesterol. Aceste se depune la nivelul arterelor, si al vaselor de sange. Un nivel crescut de colesterol  expune organismul la afectiuni cardiovasculare.

Cum tratam colesterolul ?

tratament-fără-interferon

In prima faza se recomanda reducerea cantitatii de grasimi animale din alimentatie, si se recomanda consumul grasimilor din peste(omega 3) si seminte. Se recomanda  efectuarea unor exercitii sportive regulate, iar daca nivelul de colesterol nu se regleaza, atunci este necesara o consultatie la un specialist si urmarea unui tratament medicamentos.

One thought on “Colesterolul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.