Metabolismul glucidelor. Cum functioneaza ?

Glucidele sau carbohidratii sunt principala forma de inmagazinare a energiei de catre organismul uman. Acestea au rol energetic si structural, si pot fi folositi pentru sinteza unor compusi precum acizi grasi, aminoacizi, baze purinice si pirimidinice.

Pentru a descompune eficient glucidele este nevoie de o serie de enzime care fac acest lucru posibil. Enzimele responsabile de acest proces sunt epimerazele, izomerazele(aldoze si cetoze), transcetolazele si decarboxilaza. Epimerazele transforma glucoza in galactoza. Izomerazele(aldoza si cetoza) realizeaza descompunerea reversibila a glucozei.  Transacetolazele practic realizeaza trasferul unor atomi de carbon de la o molecula de glucoza la alta. Decarboxilaza indeparteaza radicalii liberi ai glucozei.

Glucidele, din punct de vedere structural pot sa fie monozaharide, oligozaharide si polizaharide. Aceste sunt descompuse la nivelul tractului digestiv pana la forma cea mai simpla, cea de monozaharide, si apoi absorbite in sange de catre ficat si de catre celulele organismului. Glucoza patrunde in celula si apoi se stocheaza sub forma de glicogen. O data ce glicogenul este stocat in organism, acesta va putea beneficia de cate ori are nevoie de un plus de energie.

Exista mai multe cai metabolice responsabile cu procesarea glucozei, dupa cum urmeaza: glicoliza(transformarea glucozei in energie),  ciclul Krebs(face legatura intre mai multe compartimente ale corpului), calea pentozo-fosfatului (responsabila de 30 % din toata glucoza din organism) si calea gluconeogenezei(cand glucoza din organism se epuizeaza, aceasta va incepe sinteza de zaharari din substantele pe care le are la dispozitie – glicerol, aminoacizi, proteine).

Reglarea metabolismului glucidic:

Exista factori care sunt responsabili cu reglarea cantitatii de zahar din organism, de obicei hormoni, dupa cum urmeaza:

  • Insulina – scade nivelul de glucuza din organism, produce glicogenul si il stocheaza in muschi;
  • Glucagonul – creste cantitatea de glucoza din sange;
  • Somatotropul – scade utilizarea glucozei in scop energetic si mareste depozitele de glicogen;
  • Glucocortizoizi – scade utilizarea glucozei de catre celula si creste cantitatea de glucoza din sange;
  • Adrenalina si nonadrenalina – maresc glicemia.

Pentru a avea un stil de viata sanatos trebuie sa alegem in asa fel hrana incat sa asiguram necesarul zilnic al organismului. Fiecare aliment are o compozitie diferita de proteine, glucide, lipide, vitamine si apa, astfel cantitatea de energie pe care o obtinem este “extrasa” din acesti compusi(proteine, glucide, lipide, apa, vitamine). Datorita faptului ca substantele nutritive se pot substitui una pe alta, in functie de valoarea energetica, raportul dintre proteine:lipide:glucide trebuie sa fie de 1:1:4. Un adult care are de efectuat zilnic munca fizica are nevoie pe zi de cel putin: 120 g proteine, 60 g lipide si 450 g glucide sau carbohidrati.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.