Ce sunt carbohidratii si care sunt efectele benefice asupra organismului !

Glucidele(zaharuri) reprezinta prima forma de inmagazinare a energiei de catre organismul uman. Rolul lor este predominant energetic, structural, si ajuta la functionarea optima a organismului. Sunt substante care sunt degradate in cadrul glicolizei(cale metabolica a organismului prin care se sintetizeaza glucoza pentru a oferi energie organismului). Glucidele sau carbohidratii sunt substante organice care contin carbon, hidrogen si oxigen. Spre deosebire de lipide sunt mult mai usor de descompus, si mult mai compatibile cu metabolismul organismului nostru.

Surse de carbohidrati(glucide). Sunt foarte frecvente in natura,  si se gasesc in multe alimente de baza precum paine, seminte, orez, cartofi, legume, cereale, paste fainoase, amidon, in dulciuri(prajiturele si bomboane), in bauturile racoritoare(sucuri naturale, fructe, compoturi, etc). Cele mai comune forme de carbohidrati complecsi sunt amidonul si glicerolul. Amidonul din cartofi este un carbohidrat complex, care este descompus la nivelul organismului uman si tranformat in glucoza.

Fibrele,  sunt tot carbohidrati, insa acestea nu sunt descompuse precum glucidele, la nivelul sistemului digestiv, dar au rolul de a reduce nivelul colesterului, regleaza nivelul de zahar din sange, si calmeaza senzatia de foame. Cele mai cunoscute surse pentru fibre sunt : orez, ovaz, cartofi dulci, fructe si legume(banane, citrice, capsuni, fasole, mazare, orz, conopida, sfecla, varza, gulii) dar si taratele integrale de grau.

Pentru a ne pastra silueta, este indicat sa achizitionam produse alimetare care sa contina o cantitate apropiata de 100 % cereale integrale. A se evita consumul alimentelor cu o cantitate mare de faina. Organismul are nevoie de aproximativ 250 – 300 de calorii pe zi, pentru a produce energia necesara unui om. Chiar si asa carbohidratii sunt extrem de usor absorbiti de catre organismul nostru, dar este posibil sa creasca prea mult nivelul de glucoza din sange, ceea ce poate duce la diabet.

Carbohidrati sunt foarte eficienti pentru functionarea sistemului nervos. Sunt foarte buni pentru memorie, concentrare si invatare. Carbohidranti buni pentru organism sunt fibrele, care sunt absorbite mai lent, astfel se evita cresterea sau scaderea glicemiei. Fibrele asigura de fapt cantitatea de nutrienti necesara zilnic si reduc riscul aparitiei bolilor  cronice si cardiovasculare.

Carbohidratii sunt raspanditi in tesuturile si organele oamenilor, mai ales in tesutul hepatic si muscular. Intra in compozitia ficatului si au rol in degradarea alimentelor cu ajutorul unor enzime locale. Mai pot fi prezente si in rinichi, intestinul subtire si ficat. Aceste enzime mentin concentratia constanta a glucozei in sange. Glucoza poate sa apara si in ficat sau in crotexul renal, astfel se pune in circulatie glucoza libera. Aceasta este absorbita de catre epiteliul intestinului subtire si poate fi depozitata la nivelul ficatului. Mai poate fi depozitat in fibrele musculare si apoi transportate in sange. Cantitatea de glucoza din sange este reglata de catre insulina, astfel cand limitele optime sunt depasite, insulina actioneaza ca factor reglator si activeaza o enzima care are rolul de a limita descompunerea glicogenului, prin urmare, cantitatatea de glucoza sintetizata va fi mai redusa.

In cazul in care urmati o cura de slabire, este recomandat sa pastrati in alimentatie cerealele integrale si sa limitati consumul de bauturi racoritoare, de dulciuri, si fructe. Este recomandat sa se consume maxim 3 fructe pe zi pentru a limita depozitarea glicogenului, si a favoriza procesul de slabire.

 

 

One thought on “Ce sunt carbohidratii si care sunt efectele benefice asupra organismului !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.