Metabolismul proteinelor si al aminoacizilor. Aminoacizii esentiali

canstockphoto15948768c

Proteinele sunt macromolecule foarte raspandite in organismul uman, extrem de importante datorita rolului lor de catalizatori, in transportul substantelor, depozitarea substantelor, sustinerea mecanica, in imunitate, in transmiterea impulsului nervos si coordonarea cresterii si diferentierii celulare. Proteinele sunt de fapt polimeri, care se formeaza prin alinierea aleatorie sau controlata a aminoacizilor. Aminoacizii sunt obtinuti in urma unor reactii metabolice si au ca scop construirea si/sau degradarea proteinelor.  In natura exista 20 de aminoacizi. Acestia pot fi esentiali sau neesentiali.

 Metabolism2

Aminoacizii esentiali nu pot fi sintetizati in la nivelul tesuturilor, de aceea trebuie adusi in organism prin aport extern(prin alimentatie). Aminoacizii neesentiali pot fi sintetizati in organism indiferent daca sunt prezenti sau nu in alimentatie.  Exista 8 aminoacizi esentiali,  care alaturi de alte substante precum grasimile(omega 3, omega 6) si vitaminele asigura necesarul de nutrienti organismului.  Acesti 8 aminoacizi esentiali(izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan si valina) sunt foarte importanti, mai ales pentru copii(sugari si adolescenti), deoarece influenteaza procesul de crestere si dezvoltare al organismului.  Pentru ca metabolismul nostru sa functioneze in limite optime, este necesara sinteza unor substante precum hormonii tiroidieni, catecolaminele si serotonina. In continuare voi exemplifica rolul fiecarui aminoacid esential in organism ca sa intelegem de ce sunt atat de importanti.

Valina – lipsa din alimentatia zilnica, duce la scaderea in greutate si generarea unor dereglari ale organismului, cum ar fi  lipsa de coordonare a miscarilor.

Lizina – lipsa din alimentatie genereaza dereglari ale circulatiei sangelui  si decalcifierea oaselor.

Metionina – are rolul principal de a regla metabolismul lipidelor si fosfolipidelor de la nivelul ficatului. Este un ajutor semnificativ pentru tratamentele de ateroscleroza. Asigura necesarul de adrenalina al organismului si functionarea corecta a glandelor suprarenale.

Treonina – este esentiala pentru copii si adolescenti. Daca treonina este insuficienta in organism, corpul poate sa aiba probleme de crestere si dezvoltare, si duce la pierderi in greutate.

Triptofanul – mentine constant nivelul de azot din  corp. Ajuta organismul in transportul substantelor nutritive necesare. Stimuleaza sinteza de proteine serice.

Fenilalanina – mentine functionarea in conditii optime a glandei tiroide si a glandelor suprarenale.

Histidina – este foarte importanta in sinteza globulelor rosii din sange si creste permeabilitatea membranelor de la nivelul vaselor de sange.

Leucina – asigura echilibrul de azot din organism. Este un compus important pentru metabolismul proteinelor si metabolismul glucidelor.

Izoleucina – mentine echilibrul mineralelor din organism precum Ca, K, Na, Mg, Fe, N, C, O, P, Mn.

Pentru a asigura aportul de aminoacizi esentiali ai organismului, se recomanda consumul unor produse, bogate in proteine. Cele mai importante sunt laptele, ouale si carnea.

image003

Plantele si microorganismele(bacterii, virusuri) au capacitatea de a-si sintetiza singure intreaga gama de aminoacizi necesari si au diferite mecanisme care regleaza biosinteza acestora, pentru a face fata necesitatilor de moment ale celulei. In schimb organismul uman nu poate sa controleze cantitatea si calitatea de aminoacizi ingerati. Spre deosebire de carbohidrati si grasimi organismul nu are capacitatea de a-si face propria rezerva de aminoacizi. Datorita varietatii de alimente ingerate, organismul uman nu poate sintetiza toate proteinele de care are nevoie, astfel pentru a simplifica totul, acesta va incearca sa regleze cantitatea de azot(N), care este principala substanta ingerata din proteine. Pe urma dupa ce a identificat cat azot are nevoie, acesta este capabil sa absoarba aportul necesar din intreaga cantitate de alimente ingerate.

Aminoacizii esentiali. Necesita aport extern, astfel daca se administreaza un supliment alimentar pe baza de aminoacizi, acesta are o formula simpla si nu mai necesita digestie pentru a trece in vasele de sange si a aproviziona organismul cu substantele necesare. Absorbtia la nivelul stomacului este imediata si datorita dimensiunii reduse din punct de vedere molecular al aminoacizilor, acestia parcug cu succes barierele din organism, si se fixeaza rapid unde este nevoie. In general suplimentele alimentare pe baza de aminoacizi contin in general aminoacizi liberi, care sunt absorbiti rapid de catre organism, si transformati in ATP(adenozin trifosfat) care este de fapt o molecula, responsabila cu generarea de energie. CP(creatinfosfat) este o alta molecula specifica organismului cu eliberare de energie. CP are la baza 3 aminoacizi(arginina, metionina si glicina), care au ca rol principal furnizarea de resurse energetice necesare reactiilor biochimice.  Creatina este importanta pentru a mentine un nivel energetic ridicat, astfel poate fi descompusa in urma gluconeogenezei. Gluconeogeneza este o cale metabolica importanta pentru organism. Functia sa principala este de a sintetiza glucoza, in urma degradarii unor compusi neglucidici precum grasimile si proteinele. Este necesar pentru orice celula din organism, astfel fiecare celula isi cunoaste cantitatea si combinatia exacta pentru orice activitatea urmeaza sa desfasoare.

Cum functioneaza aminoacizii esentiali ?

Sunt obtinuti in urma descompunerii proteinelor din organism. Aminoacizii sunt foarte importanti pentru a mentine si reface muschii, tendoanele, ligamentele, glandele, etc. Una din functiile lor principale sunt: catalizarea unor hormoni(ex:insulina), unor neurotransmitatori(molecule de la nivelul sistemului nervos central cu rol de a face legatura intre neuroni), respectiv a unor enzime cu rol important in organism. Aminoacizii sunt molecule vulnerabile la factorii de mediu, astfel pot fi afectati de catre unele infectii cu bacterii sau virusuri, traume, medicatie, varsta si lipsa echilibrului chimic in organism.

Cum ajuta organismul ?

Aminoacizii sunt foarte eficienti in tratamentul bolilor cardiace. Au efecte benefice si la nivelul aparatului cardiovascular(inima si vasele de sange) si cresc sansele de supravietuire in urma unor afectiuni precum infarctul. Scad nivelul trigliceridelor(vize articolul precedent – metabolism lipidelor) si nivelul colesterolului. Reduc semnificativ riscul de accident cerebral, si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Calmeaza durerile datorita actiunii aminoacizilor la nivelul sistemului nervos central, mai exact la nivelul sinapselor. Echilibreaza raportul de sodiu-potasiu din sange si au efect antioxidant. Mentin sanatatea colonului si ajuta la vindecarea ulcerului gastric. Creste productia de neurotransmitatori din creier (substante care fac legatura intre neuroni). Stimuleaza tranformarea grasimilor in energie. Limiteaza actiunea herpesului la nivelul buzelor sau genital.

maxresdefault

Advertisements

3 thoughts on “Metabolismul proteinelor si al aminoacizilor. Aminoacizii esentiali

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.