Metabolismul proteinelor si al aminoacizilor. Aminoacizii neesentiali

canstockphoto15948768c

Aminoacizii esentiali si neesentiali sunt foarte importanti pentru organism, si pentru dezvoltarea sistemului muscular. Raportul dintre aminoacizii esentiali si neesentiali determina calitatea proteinelor. Aminoacizii neesentiali, pot fi sintetizati in organism, insa procesul nu este destul de rapid. Prin urmare acesta este principalul motiv datorita caruia se recomanda o alimentatie care sa contina o cantitate semnificativa de proteine. De exemplu, tesutul muscular are 3 cerinte importante precum : antrenamentul, profilul hormonal si prezenta nutrientilor.  Este foarte important mai ales la copii si adolescenti deoarece are o contributie semnificativa in procesul de crestere.

Aminoacizii neesentiali sunt structuri moleculare care construiesc proteinele din organism si asigura functionarea corecta a acestuia. Acestia sunt sintetizati de catre corp si au mai mult rol structural. In continuare voi prezenta aminoacizii neesentali si care sunt si functiile acestora.

Alanina – este un aminoacid neesential si este produs de catre corpul nostru. Una  din functiile principale este descompunerea toxinelor din organism si eliminarea lor. Ficatul metabolizeaza aceste toxine si apoi le elimina in exterior. Alanina ajuta si la mentinerea nivelului de colesterol sub control.

Asparagina – actioneaza la nivelul sistemului nervos si stimuleaza activitatea neuronilor. Este un bun detoxifiant. Mai multi aminoacizi formeaza o proteina. Proteinele de cele mai multe ori au rolul de a regla metabolismul organismului.

Acid aspartic – creste nivelul metabolismului din organism favorizand absorbtia nutrientelor la nivelul tesuturilor.  Aprovizioneaza  organismul cu energie si adeseori se foloseste pentru a combate depresiile, stresul si oboseala.

Cisteina – actioneaza la nivelul organismului ca detoxifiant. Mai este folosit si pentru a combate radicalii liberi.  Reface mucoasele de la nivelul stomacului, si ajuta la regenerarea celulelor pielii. Este utila si pentru a pastra sanatatea parului, pielii si unghiilor.

Cistina – este cel mai stabil dintre aminoacizi, si are efect antioxidant. Reface tesuturile conjunctive. Este responsabil pentru crearea unor enzime. La nivelul ficatului are efect detoxifiant, si este folosit pentru a reduce impactul imbatranirii asupra organismului.

Glutamina – este un aminoacid raspandit in sange.  Pentru a pastra o buna functionare a sistemului nervos central, si a unei digestii corespunzatoare avem nevoie de glutamina. Acestia au impact semnificativ si asupra sistemului imunitar.

Glutation  – este un aminoacid localizat in toate celulelor organismului. Are o importanta deosebita datorita proprietatilor sale anti-imbatranire, protejeaza celulele de stresul oxidativ, si limiteaza patrunderea radicalilor liberi in organism.

Glicina – este un aminoacid care este depozitat la nivelul celulelor. Acesta este accesat de catre celula in momentul in care organismul nu are posibilitatea de a absorbi glucoza din alti compusi precum grasimile si carbohidratii. Are impact semnificativ asupura digestiei, si pastreaza elasticitatea  testurilor.

Histidina – este folosita ca baza pentru sinteza de globule rosii si globule albe, regenereaza mai multe tipuri de tesuturi, si reactioneaza in caz de alergii. Poate sa functioneze si ca detoxifiant.

Prolina – intra in compozitia cartilajelor, ligamentelor si incheieturilor de la nivelul sistemului locomotor. Aceste parti ale aparatului locomotor sunt foarte importante deoarece sunt formate din colagen sau fibre de colagen, responsabile cu mentinerea sanatatii muschilor si articulatiilor.

Serina – este esentiala pentru functionarea sistemului nervos central si sistemului nervos periferic. Este responsabila cu reglarea substantelor chimice care determina starea de spirit si stabilitatea psihologica. Este prezenta la nivelul membranelor celulare si ajuta la dezvoltarea musculaturii. Este foarte importanta si datorita functiei sale de a mentine sanatatea sistemului imunitar.

Taurina – este considerat un aminoacid liber, datorita mobilitatii sale, mai ales la nivelul vaselor de sange. Este recomandat pentru eliminarea oboselii si stimularea activitatii cerebrale si musculare. Imbunatateste conditia fizica si  stimuleaza functionarea creierului.

Cum functioneaza aminoacizii neesentiali ?

Dupa cum am mentionat mai devreme exista 12 aminoacizi neesentiali, respectiv sintetizati la nivelul organismului. Acestia sunt transformati in glicerol si depozitati sub forma de rezerve energetice(ex: ATP – adenozin trifosfat, NADP – nicotinamid adenin-dinucleotid fosfat). Aceste rezerve energetice ajung sa fie folosite de organism pentru a sintetiza glucoza, in urma descompunerii glicerolului. Foarte important de retinut este ca un surplus de aminoacizi esentiali poate duce la cresterea in greutate, daca rezervele nu sunt folosite corespunzator.

Cum ajuta organismul ?

Aminoacizii sunt foarte eficienti pentru a mentine un nivel optim de colesterol in tesuturi. Datorita depozitarii lor la nivelul diferitor celule aminoacizii neesentiali furnizeaza un plus de energie. Stimuleaza sistemul imunitar si creste rezistenta la efort. Amplifica transportul de substante de la nivelul sistemului nervos central si al sistemului nervos periferic, si creste cantitatea de neurotransmitatori produsa de creier. Aminoacizii neesentiali sunt importanti pentru sinteza unor hormoni. Hormonii, odata sintetizati, au un rol important de reglare a circuitului de substante de la nivelul organismului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.