Ce sunt hormonii ? Steroizi vs. Hormoni

bigstock-Background-concept-wordcloud-i-20367197

Hormonii sunt substante biochimice care au rolul de a transmite informatii de la un tesut la altul, respectiv de la o celula la alta. Hormonii sunt secretati de catre glandele endocrine si coordoneaza activitatea unor substante de  la nivelul organismului. La fel ca si vitaminele si enzimele, hormonii fac parte din categoria de compusi biochimici cu rol reglator, caracterizati ca substante extrem de active in organism, scopul lor fiind acela de a asigura desfasurarea normala a reactiilor biochimice. Acestea actioneaza asupra celulelor tinta, si pastreaza functionarea organismului in limite optime. Actiunea hormonilor este tintita, prin urmare un hormon actioneaza doar daca celula tinta este capabila sa raspunda la anumite semnale. Durata de viata a hormonilor este foarte scurta. Daca secretia hormonilor nu este in limite optime, acestia pot sa determina tulburari grave ale organismului uman. Glandele endocrine(hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroida, pancreas, glandele suprarenale, gonadele si glandele genitale), sunt responsabile de producerea hormonilor din corp. Hormonii sunt transportati dintr-un loc in altul cu ajutorul vaselor de sange.

Steroizii sunt o forma complexa de proteine cu o structura chimica speciala, exercitand in organism o functie hormonala. Termenul de steroid este folosit deseori cu un sens mai restrans, in general termenul “real” este corticosteroid sau glucocorticoid. Terminologia s-a dezvoltat datorita doctorilor endocrinologi, doctori pentru care steroid = corticosteroid sau glucocorticoid.  In cazul unor antrenamente sportive sau de culturism, termenul steroid se refera de fapt la steroizii anabolizanti care sunt folositi de catre atleti pentru a creste performanta sportiva. De cele mai multe ori steroizii sunt sintetizati din colesterol.

Exista mai multe categorii de steroizi dupa cum urmeaza:

  • Steroizi anabolizanti, care sunt folositi de altleti pentru a creste performanta sportiva. Sunt hormoni sintetici, care ajuta la cresterea si producerea de tesut muscular;
  • Corticosteroizi sau glucocorticoizi, – au impact asupra metabolismului proteic;
  • Hormoni sexuali – androgeni, estrogeni si prosgestrogeni;
  • Prohormoni – se prezentau sub forma de suplimente alimentare, insa in cele din urma au fost interzise de pe piata;
  • Fitosteroli – hormoni care regleaza metabolismul plantelor.;

Cum functioneaza hormonii ?

Hormonii au efecte fiziologice vizibile, datorita unor formatiuni proteice receptoare pentru steroizi.  Hormonii endocrini pot fi de 4 tipuri: hormoni steroidici(cortisol, aldosteron, hormoni sexuali), hormoni derivati din aminoacizi(hormonii tiroidieni, catecolaminele), hormonii peptidici si proteici(insulina, glucagon, hormoni hipotalamici) si hormoni derivati din lipide(prostaglandinele). In momentul in care organismul identifica un continut ridicat a unei anumite substante, acesta trimite un semnal la nivelul creierului(mai ales al hipotalamusului), care serveste ca un receptor pentru glandele endocrine. O data ce semnalul a fost transmis la glandele endocrine, acestea incep sa sintetizeze substante(insulina, glucagon, catecolamine, prostaglandine) care sa degradeaze ceea ce nu este necesar pentru organism. In functie de necesitatilor organismului la un moment dat, hormonii pot sa creasca sau sa scada sinteza de substante, sau sa limiteze impactul toxic asupra organismului.

hormones-and-their-effects-on-human-body-4-638

Cum ajuta hormonii organismul ?

Hormonii  sunt foarte importanti pentru reglarea schimbului de substante de la nivelul organismului. Totusi cea mai cunoscuta utilizare este de fapt cea de steroizi – cu scopul de a creste masa musculara si utlizarea hormonilor pentru producerea pastilelor contraceptive. Steroizii asigura masa musculara, insa majoritatea culturistilor au o problema – supraantrenamentul. Efectele negative ale steroizior se observa foarte tarziu. De obicei culturistii supraantrenati, au un numar crescut de enzime, un nivel scazut de glicogen, si musculatura antrenata se reface mai greu, in cazul unor intreruperi ale antrenamentului. Daca se urmeaza o cura cu steroizi pentru o perioada mai lunga de timp, corpul va reactiona prin cresterea activitatii metabolice, si prin urmare cresterea fortei si a marimii muschilor. Pentru a evita plafonarea, este foarte important sa se administreze steroizi dupa antrenament, deoarece sinteza de proteine se realizeaza mai repede. Dupa ce ati parcurs antrenamente cu volum si intensitate ridicata, se recomanda administrarea a  5 g aminoacizi esentiali si dupa 30 de minute se consuma shake-ul de proteine si carbohidrati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.