Steroizii – otrava din spatele unui trup de zeu.

47648289_m

Antrenorii de fitness si body-building, care pot fi amatori sau profesionisti ai “trasului de fiare”, nu scapa neachitati pentru aspectul musculaturii lor. In cazul in care musculatura este dezvoltata excesiv, datorita ingerarii unor substante precum steroizii, sportivul, s-ar putea sa nu fie neaparat incantat de rezultate. Medicinii nutritionisti avertizeaza consumatorii de steroizii ca risca sa se confrunte cu impotenta, calvitia, si cresterea pilozitatii pe corp. Printre efectele negative ale steroizilor se numara micsorarea testiculelor, calitatea scazuta a spermei, chelirea sau cresterea parului pe fata si corp.

Daca un individ isi administreaza regulat steroizi anabolizanti, acesta, daca isi face analizele, va observa cresterea cantitatii de testosteron pe moment, si apoi inhibarea secretiei acestui hormon la nivelul organismului. Pe langa aceasta, se pot observa si fluctuatii ale libidoului, toxicitate la nivelul ficatului, cresterea tensiunii arteriale, cresterea colesterolului si disfucntii ale glandei tiroide.

In continuare voi mentiona cateva aspecte ale steroizilor, respectiv cum pot sa ajute organismul si ce efecte secundare sau adverse pot sa aiba.

 

Steroizii, pot ajuta organismul  dupa cum urmeaza:

 • Terapii pentru inlocuirea hormonilor. Se recomanda barbatilor cu nivele scazute de testosteron si este o tehnica buna de crestere a libidoului pentru persoanele varstnice;
 • Pastrarea de masa musculara si osoasa. Steroizii anabolizanti androgeni, pot fi folositi ca adjuvant al bolnavilor care urmeaza tratament pentru SIDA sau care sufera de anumite forme de cancer;
 • Pentru copiii cu deficite de crestere, se prescriu ocazional steroizi de catre medicul pediatru;
 • Intra in compozitia maduvii osoase. Steroizii anabolizanti si androgeni sunt folositi pentru tratamentul anemiilor, leucemiilor sau a unor blocaje de la nivelul rinichilor;
 • Mai pot fi folositi pentru contraceptia masculina – sub forma testosteronului;
 • Refac tesuturile corpului si sunt folositi ca tratament pentru arsurile din urma accidentelor.

 

Steroizii. Contraindicatii si/sau efecte secundare

O data cu beneficiile foarte bune pe care steroizi le ofera organismului, acestia pot avea si efecte secundare. Efectele secundare difera de la un organism la altul, in functie de sensibilitatea utilizatorilor si dozele administrate. Este foarte important ca doza administrata sa nu fie mai mare decat este recomandat. Efecte secundare ale steroizilor:

 • Au capacitatea de a inhiba secretia de testosteron proprie organismului;
 • Au impact semnificativ asupra colesterolului. Reduc colesterolul bun(HDL) si ridica colesterolul rau(LDL).l
 • Provoaca acnee;
 • Cresc agresivitatea;
 • Maresc prostata;
 • Sterilitate si scaderea libidoului;
 • Depresie;
 • Pot sa afecteze tesuturile hepatice.

Steroizii anabolizanti erau folositi de sportivi pentru a-si imbunatatii performantele sportive, mai ales pentru atletii echipelor nationale. In anul 1970 au intrat in atentia mass media datorita scandalului privind doparea in baseball-ul american. Pentru a limita impactul negativ al steroizilor asupra organismului, mai ales in cazul persoanelor care fac sport de performanta, s-au introdus in lumea sportiva testele de dopaj.

Exista si mai multe afectiunii de la nivelul sistemului locomotor care pot fi afectate intr-o anumita masura de catre steroizi. Printre acestea se numara: artrita reumatoida, scleroza multipla si aparitia unor eczeme pe piele.

 

La femei administrarea de steroizi duce la micsorarea sanilor, cresterea parului in locuri precum barba si tenul, tulburari ale menstruatiei, acne, si multe alte riscuri la care se expun femeile.

Efecte directe ale steroiziilor – depind de doza, perioada de administrare, factori genetici si alte medicamente. Steroizii pot actiona negativ asupra sistemului hormonal datorita abilitatii lor de a distruge echilibrul hormonal si chelire. La nivelul oaselor si muschilor steroizii au efecte negative, deoarece acestea pot creste foarte mult in dimensiuni. O data ce avem muschi de dimensiuni mari, este foarte posibil ca oasele, articulatiile, tendoanele si ligamentele sa nu poata suporta aceasta greutate. La nivelul sistemului cardiovascular acestia cresc riscul de accident vascular, atac de cord si pot mari tensiunea arteriala. Utilizarea steroizilor orali asupra ficatului duce la cresterea numarului de enzime hepatice.  Activitatea celulei hepatice responsabile de metabolizarea bilei este degradata, prin urmare aceasta poate evolua pana la icter. La nivelul parului si pielii, steroizii cresc secretia glandelor sebacee, avand ca rezultat un par gras, acnee si chisturi.  Pot provoca caderea parului, si scaderea cantitatii de testosteron.

Efecte indirecte ale steroizilor – in cazul steroizilor administrati subcutanat, este posibil sa ramana cicatrici pe suprafata pielii unde se fac injectiile, si chiar infectii. Pot provoca formatiuni infectioase asupra muschilor care sunt destul de dureroase.  Din punct de vedere psihologic, la nivelul creierului exista receptori speciali pentru testosteron. De obicei acesti receptori, daca se administreaza regulat, pot duce la iritabilitate, agresivitate, siguranta si incredere in sine. Steroizii pot sa provoace si dependenta, mai ales psihica, cea mai frecventa afectiune fiind depresia, insa mai sunt si oboseala, nervozitate, iritare, insomnia, etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.