Promenadă prin Onești

Un sentiment neobișnuit te copleșește atunci când pășești prin Onești. S-a întâmplat să fac împreună cu prietenul meu o escală în Onești, imediat după ce s-au terminat exercițiile spirituale conduse de iezuiți de la Ghimeș. Un prieten de-al nostru din Onești ne-a făcut o invitație la el acasă și bineînțeles că am acceptat-o. Am mers cu mașina până în Satul Catolic, care este de fapt un ”cartier” al Oneștiului, și astfel după o oră de odihnă și o masă copioasă, am decis să fac o plimbare de una singură prin oraș. Totul a decurs excelent. Am ieșit puțin afară, și am început să mă plimb pe străzile din Satul Catolic. Străzile sunt relativ înguste cu foarte mult verde. Parcă este mai degrabă un sătuc liniștit decât un cartier al orașului. Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost faptul că orașul este situat în Moldova. Dintr-o dată mi-am amintit de câțiva scriitori români, care printr-o coincidență erau foarte talentați, și extrem de cunoscuți în literatura română(Mihai Eminescu, Ion Creangă, etc). Mă gandeam dacă, cumva plutește în aer un nor de talent, însă nu am găsit un răspuns.

Parcul Municipal Libertății și Sculptura însuflețită al lui Mihai Eminescu din Onești

Una din cele mai impresionante și extraordinare experiențe pe care le-am trăit în Onești a fost plimbarea prin Parcul Municipal ”Libertății”. Cu toate că întunericul se lăsa ușor peste oraș, Parcul ”Libertății” este la fel de frumos și ziua și noaptea. Mai ales pentru că este situat pe malul Trotușului, acest parc iese în evidență, prin mireasma care te învăluie mai ales pe timp de seară. Aleile sale ușor întunecate, sunt învăluite în mister, și viețuitoarele de acolo mișună neobosite, în căutare de hrană și adăpost. Părea mai degrabă un loc liniștit unde se putea medita în liniște la natura înconjurătoare. La urma urmei, și natura, chiar dacă intervenția omului și-a făcut simțită prezența, are atât de multe lucruri care ne poate învăța. Acolo se nasc cele mai multe întrebări care cer neîncetat un răspuns referitor la propria noastră existență. Simțurile noastre, devin mai ascuțite, sufletul nostru devine mai bland, și trupul nostru se energizează aproape instantaneu. Ce rămâne în urmă este doar NOI, ca indivizi unici, așa cum suntem cu adevărat, fără măști, fără prefăcătorii și fără falsuri.

Parcul Municipal ”Libertății” Onești

O dată ce am părăsit acest mic paradis antropic, la un moment dat, pe partea dreaptă a străzii se aude foarte mult zgomot făcut de un grup de copii care erau în curtea Bisericii Romano-Catolice Petru și Paul din Onești. Evident că în momentul în care am vazut cum arăta biserica, am zis că vreau să o văd și în interior. Clădirea este albă, foarte bine întreținută, si părea ”decorată” pe exterior simplist, dar și frumos în același timp. Părea ca și cum ar aștepta pe cineva care nu mai avea să ajungă la destinație. Am intrat în biserică și am tras rapid un ochi, însă nu m-am simțit exagerat de atrasă, lucru care avea să se schimbe în cursul liturghiei din ziua următoare.

Biserica Romano-Catolică ”Sfinții Apostoli Petru și Paul Onești

Am mers mai departe, până când am ajuns la un bulevard. Aici déjà se simte că este un oraș plin de viață care radiază de activitate, chiar și într-o zi de sâmbătă. Deodată, deși am simțit că nu am chef de zgomot, m-am decis să o iau printre niște blocuri, care aveau între ele un fel de părculeț cu bănci. M-am gândit că e suficient de lung pentru a face o plimbare consistentă, în care să ma bucur de umbrele copacilor care au crescut acolo, să privesc oamenii și să încerc să le citesc caracterele. M-am simțit copleșită de atât de multă simplitate. Aș fi vrut să pot locui acolo o perioadă scurtă de timp și să mă bucur de oraș.

eroilor regina maria

Monumentul Eroilor Regina Maria, Onești

Interesant a fost atunci când am revenit pe acel bulevard mare,  la un moment dat de o parte și de alta al lui, au apărut aliniate, câteva terase și cafenele, foarte drăguțe, cu prețuri bune. Părcă semăna puțin cu Cluj – Napoca (orașul în care am locuit peste 10 ani). Un sentiment familiar m-a făcut să îmi continui plimbarea, în ciuda faptului că era extrem de cald. Când am ajuns într-un final la Monumentul Eroilor Regina Maria, în apropierea Primăriei Municipiul Onești, m-am întristat brusc, și nu am știut care e rostul lui acolo, cine l-a construit sau ce adăpostește. Mai târziu am aflat că de fapt adăpostește osemintele a 12,000 de eroi care au murit în Primul Război Mondial și a fost închinat Regelui Ferdinand I și Reginei Maria.

Arhitectura clădirilor din Onești(mă refer la Primăria Municipiului Onești și la Biblioteca ”Radu Rossetti”), se diferențiază de alte construcții din oraș, datorită aspectului lor modern și neobișnuit, conferind o notă de noutate orașului. Arată ca și cum ar fi fost plasate dintr-o altă lume. Nu mă refer aici la faptul că nu se potrivesc cu orașul, ci vreau sa scot în evidență contrastul dintre vechi și nou care este perfect îmbinat și uniformizat, mai ales în această zonă a orașului.

Biblioteca ”Radu Rossetto” și Primăria Municipiului Onești

Chiar dacă mica mea escapadă prin Onești a fost foarte scurtă, am învațat câteva lucruri interesante despre oamenii din alte părți ale României. Un aspect important este faptul că oriunde în lume te lovești de situații neprevăzute, dar cel mai important este să conștientizăm cine suntem cu adevărat, și cum putem să devenim mai buni. Lumea în care trăim e plină de oameni buni și răi. Totuși din punctul meu de vedere oricine poate să ofere ceva bun, chiar dacă acest lucru uneori pare imposibil. Oamenii sunt fiecare unici în felul lor, dar la urma urmei sunt doar oameni și nimic mai mult. Tot ce pot face ca ființe cu un ciclu de viața limitat este să primească binele, să alunge răul, să iubească și să devină din ce în ce mai buni în ceea ce fac.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.