2. Cum să economisești bani ? Ce este viața bună ?

afis-FERICIRE-online-final-1170x590

Pentru început este foarte important să definiți ce este important pentru dumneavoastră în viață. Puteți să construiți un tabel în care să adunați la un loc toate aspectele, fie ele de natură spirituală, emoțională sau materială, de care aveți nevoie și care vă ajută să fiți mai bun în ceea ce faceți.

Identificați-vă nevoile fiziologice și de securitate. Din punctul meu de vedere în această categorie e vorba despre sănătate, locuință – spațiul necesar pentru a vă simți bine, hrana – ce vă place sau ce nu vă place, igiena – ce produse folosiți, odihna, apa, aerul, lumina, etc. După ce ați stabilit exact aceste aspecte e bine să alocați un buget pentru fiecare, în funcție de veniturile dumneavoastră. Dacă aveți posibilitatea puteți să vă luați notite, pe hîrtie, sau pe un smartphone. Verificați aceste nevoi de câte ori mergeți la cumpărături și stabiliți dacă se încadrează sau nu în preferințele și nevoile dumneavoastră, înainte de a scoate banii și achiziționa produsul.

Piramida-lui-Maslow

Identificați-vă nevoile sociale. Din perspectiva mea e vorba despre relațiile socio-umane, în cazul în care nu vă place singuratatea, evident. Fiecare individ are nevoie să fie respectat, acceptat și iubit. Acesta este de fapt motivul pentru care există în societate familia, grupul de prieteni și activitățile recreaționale(adică plimbări, ieșitul în oraș, călătoriile, petrecerile,etc).  Aceste nevoi, pot fi abordate în așa fel încât să fie percepute corect de către noi, și nu ca iluzii. În societatea actuală acestea sunt transformate adeseori în patimi. De aceea este foarte important să diferențiem clar iubirea de patimă, viciu sau ambiție. Iubirea e benefică intotdeauna, până în prezent nu a dat greș, dar în momentul în care s-a transformat în ambiție(viciu, patimă) vom observa brusc o gaură în buget. După ce ați stabilit clar acest aspect, faceți o listă cu experiențele care vă plac cu adevărat și dacă vă fac bine sau rău. Îndepărtați din jurul dumneavoastră persoanele a căror prezență nu e benefică pentru dumneavoastră. Păstrați aproape doar acel anturaj care vă ajută să vă dezvoltați și stabiliți singur, cât timp doriți să alocați pentru prieteni și/sau familie. La fel ca înainte, vă rog să alocați un buget  pe care să îl cheltuiți doar în scopul de a întreține relații interumane benefice, pentru dezvoltarea dumneavoastră personală și pentru prosperitatea familiei.

11

Fiți mulțumit. După ce ați reușit în cele din urmă să stabiliți cele două aspecte ale vieții cotidiene, va trebui să faceți o selecție cât mai strictă, pentru a reduce costurile acestor nevoi și activități cât mai mult posibil. Fiecare dintre noi avem un punct optim, unde stilul nostru de viață, întrunește absolut tot ceea ce ne face să fim fericiți. O dată ce acest punct optim din viață este atins, atunci  fericirea, buna dispoziție și mulțumirea, nu întârzie să apară. Este foarte important să conștientizați că ”MULȚUMIREA” este “O ALEGERE”. Dacă tânjiți după ceea ce nu aveți, în continuare veți fi  distanțat de o viață bună.

Pentru început vă recomand să alocați următoarea săptămână pentru a identifica aceste nevoi ale dumneavoastră. Dacă construiți și câteva tabele cu nevoile dumneavoastră, veți observa că vă va fi mult mai ușor. Funcționează garantat. Am inceput să imi organizez în acest fel timpul începând din perioada facultății. În acest fel am reușit cu brio să îmi administrez mai eficient timpul și bugetul alocat. Dimineața, la cafea, îmi notam în agendă activitățile care trebuiau neapărat desfașurate în ziua respectivă, iar seara, înainte de culcare, puneam câte un “OK” sau “rezolvat” la capătul fiecărei activități desfășurate. Dacă o să aplicați și dumneavoastră această metodă o să vedeți că aveți o satisfacție extraordinară când încheiați o activitate cu “OK” sau “rezolvat”. Nu este neapărat să folosiți permanent aceste tabele. Le folosiți doar în momentele în care ați observat că începeți să cădeți pradă tentațiilor și abuzurilor de orice fel(hrană, muncă, produse, servicii).

Pe săptămâna viitoare voi pregăti un alt articol care să ajute la limitarea bugetului și în plus câteva lucruri minunate, care vă vor îmbunătăți semnificativ viața. Este vorba despre timp și cum să îl folosiți într-un mod cât mai eficient. Dacă v-a plăcut acest articol, sau informațiile oferite v-au ajutat  să aveți un stil de viață mai sănătos, mai echilibrat și mai economic dați un like și un share și ne auzim săptămâna viitoare.

fericire

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.