3. Cum să economisești bani ? Cu toții avem aceleași 24 de ore într-o zi

After-Hours-Service

Cu toții avem într-o zi doar 24 de ore de trăit, care trebuie atent gestionate. Organizarea timpului este din ce în ce mai greu de realizat. Datorită faptului că trăim într-o epocă a vitezei, într-un stress continuu, viața pare că trece pe lângă noi și nu ne mai rămâne timp pentru a face ceea ce ne place cu adevărat, sau să ne bucurăm de lucrurile simple.

Există câteva lucruri importante care trebuie să fie făcute într-o zi obișnuită. De exemplu din 24 de ore cel puțin 6 ore trebuie să dormim. Dacă orele de somn nu sunt respectate, organismul nostru se va confrunta cu oboseala acumulată, lipsă de concentrare și energie. Cel mai important este, evident, scăderea performanței noastre în cadrul activităților pe care le desfășurăm. Dacă nu facem performanță în activitățile noastre de zi cu zi, vom fi copleșiți de frustări, supărări și nemulțumiri, ceea ce este complet contraindicat dacă vrem să fim fericiți.

three-meals-daily-1

Un alt aspect important este să respectăm cele 3 mese ale zilei – micul dejun, prânzul, cina. Pentru a limita irosirea bugetului disponibil, există posibilitatea de a găti acasă. Aceasta deși ocupă între 1 – 3 ore pe zi, vă ajută la econimisirea banilor. Trebuie să respectați 3 reguli simple, pentru a reuși să economisiți cateva sute de lei la salar.

  • Când mergeți la cumpărături faceți o listă cu exact ceea ce lipsește de acasa;
  • Evitați risipa de mâncare. Prin urmare, dacă achiziționați din magazine sau piețe mâncare în cantități mari, veți observa că aceasta va rămâne în frigider, nu va mai fi proaspătă, pentru a vă bucura de ea, și în cele din urmă o veți arunca la gunoi. E bine să cumpărați mâncare în cantități mici, pentru ca aceasta să fie mereu proaspătă;
  • Mâncați înainte de a merge să faceți cumpărăturile, pentru a evita consumul de mâncare de tip fast-food sau restaurante;

Majoritatea oamenilor tind să sară peste micul dejun. Acesta este probabil cea mai importantă masă a zilei, deoarece ne oferă energie pentru întreaga zi, și nu trebuie să ne facem griji că ne vom îngrășa. Micul dejun este compus din produse  cu multe calorii, care oferă un aport ridicat de energie. Cele mai întâlnite alimente folosite la micul dejun sunt : șuncă, pâine, brânză, cereale, legume, marmeladă, ouă, datorită conținutului lor ridicau de carbohidranți și proteine. Pentru ca digestia să se desfășoare în condiții propice recomand servirea lui alături de o băutură caldă precum ceai, lapte, cacao, cafea sau de ce nu și un pahar de suc natural.

Prânzul este a doua masă principală a zilei și deseori cea mai bogată în calorii. Totuși pentru ca un obicei sănătos să apară, se recomandă să fie servită împreună cu familia sau cu prietenii. Scopul acestei mese, din punctul meu de vedere se raportează mai mult la relațiile interumane, respectiv aspecte precum pacea, lipsa certurilor și petrecerea timpului alături de copii. Este foarte benefică, mai ales pentru familii, deoarece masa de prânz este un prilej bun pentru a oferi copiilor lecții educative despre modul cum să se comporte în societate.

Cina, ultima masă a zilei, care constă în produse ușor de digerat (lactate, pâine, șuncă)  asigură cantitatea de energie necesară pentru somn. Indiferent dacă mâncarea este gătită sau nu, este foarte important să nu fie bogată în calorii, deoarece, pe timpul nopții activitatea dumneavoastră nu necesită cantități mari de energie.

e2oyz4a6zsnn1vs0vs3pv3whl

Păstrați-vă casa curată. Pentru a avea costurile cât mai reduse păstrați-va casa curată. O casă curată este o casă fericită. De aceea evitați să cumpărați obiecte care nu vă sunt necesare. De obicei în această categorie intră decorațiunile, mobila în exces, haine, pantofi, vase, bijuterii, etc.  Cu cât aveți mai multe obiecte în casă cu atât este mai greu să păstrați ordinea și curățenia. Design-erii moderni care se ocupă cu amenjarea locuințelor recomandă de cele mai multe ori să păstrăm cât mai mult spațiu liber. De exemplu, pentru o familie cu 2 persoane, nu este necesar mai mult decât 2 – 3 dulapuri pentru a-și depozita lucrurile. În acest fel casa dumneavoastră va fi mai liberă, mai ușor de curățat și vă veți simți mult mai bine.

Un caz frecvent întâlnit este cel al femeilor care iși aglomerează șifonierele cu o mulțime de haine, pantofi, accesorii și bijuterii. Evident această cantitate enormă de haine ocupă o suprafață semnificativă la dumneavoastră în apartament. Pentru început trebuie să aruncați toate hainele care au un defect, sunt rupte sau pătate. Cel mai bine este ca dumnevoastră să păstrați în șifonier maxim 7 perechi de pantofi, 7 perechi de pantaloni, 7 camăși, 7 bluze, 7 fuste, 7 rochii și lenjerie. Am spus 7 pentru că în această categorie trebuie să fie incluse, toate tipurile de ținute – casual, elegant și sport. De fapt aveți nevoie de un set de haine pentru fiecare zi a săptămânii. În urmă cu cațiva ani am ajuns să acumulez la un moment dat aproximativ 50 de perechi de pantofi. Din cele 50 de perechi de pantofi erau maxim 10 perechi pe care le purtam în mod regulat. Gândiți-vă câți bani s-au risipit pe cele 40 de perechi de pantofi pe care nu le purtam nicodată. La scurt timp după asta, am făcut curățenie și am rămas în șifonier cu 7 seturi de haine și 7 perechi de pantofi, care erau bineînțeles hainele și pantofii mei preferați. Am purtat aceste haine până când se uzau așa de mult încât nu mai puteau fi purtate, și apoi le-am înlocuit. Am purtat aceste haine zilnic la muncă, și cel mai ciudat aspect a fost că nici una din colegele mele nu și-a dat seama că erau de fapt aceleași haine și nu altele noi. Prin urmare pentru a evita risipa de bani pe haine, pantofi ș.a.m.d trebuie doar respectate căteva reguli de bază:

2138304952e0d913c4149_-var-www-vhosts-ceskydomov-cz-httpdocs-uploads-temp-206251075452e0d913c3106-aaa-jpg

  • Aruncați toate hainele, accesoriile, gențile, pantofii care au defecte de orice fel;
  • Păstrați în șifonier doar 7 seturi de îmbrăcăminte, câte un set pentru fiecare zi a săptămânii;
  • Evitați să vizitați foarte des centre comerciale, precum, mall-uri, piețe, outfit – shop – uri, site-uri de internet care vând așa ceva, etc;
  • Nu vă faceți griji că sunteți mai prost îmbrăcat decât cei din jur. La urma urmei nu haina face pe om.

Dacă aceste reguli sunt respectate, în scurt timp veți observa că bugetul dumneavoastră va fi cheltuit mult mai greu. Fă-ți un obicei și notează în agendă, la sfârșitul zilei, toate activitățile pe care le-ai desfășurat și suma de bani consumată pentru fiecare. După o săptămână, poți să faci o selecție referitor la activitățile care iți consumă cel mai mult timp și bani. Dacă există între ele activități care nu iți aduc nici fericire, nici dezvoltare și nici bani, scoate-o automat din programul tău fără nici un regret. În acest mod vei mai câștiga puțin timp pentru a face ceea ce iți place.

Pe săptămâna viitoare voi pregăti un alt articol care să vă ajute la limitarea bugetului și câteva lucruri minunate, care vă vor îmbunătăți semnificativ viața. De-a lungul vieții oamenii sunt într-o cursă continuă spre a caștiga cât mai mulți bani, a acumula cât mai multe proprietăți și nu în ultimul rând dorința de a obține respect și putere în rândul societății. Fiind orbiți de aceste aspecte, majoritatea dintre ei își rispesc timpul pe care îl au la dispoziție și uită să se bucure de lucrurile mici. În general cele mai aprinse dorințe ale noastre sunt acelea care nu pot fi cumparate cu bani. Totuși, în cele din urmă, cele mai bune lucruri în viață sunt întotdeauna gratuite.

Dacă v-a plăcut acest articol, sau informațiile oferite v-au ajutat  să aveți un stil de viață mai sănătos, mai echilibrat și mai economic dați un like și un share și ne auzim săptămâna viitoare.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.