1. Sărbătorile de Iarnă. Crăciunul

ThinkstockPhotos-498741260.jpg.838x0_q67_crop-smart

Crăciunul este una dintre principalele sărbători din România.  Se sărbătorește Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Se celebrează anual, în data de 25 decembrie(după calendarul gregorian) sau în data de 7 ianuarie(după calendarul iulian). Este sărbătoare legală și durează trei zile. Dacă este să vorbim despre ceea ce se întâmplă de Crăciun și Anul Nou, părerile sunt relativ diferite, în funcție de punctul de vedere al fiecăruia. Crăciunul este o sărbătoare creștină, deoarece se sărbătorește Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, însă tradițiile și obiceiurile adeseori sunt transmise din generație în generație. Chiar și așa se află o abundență de tradiții și superstiții împrumutate de la păgâni, și mai departe voi da câteva exemple. În această serie, voi trata o toate din tradițiile și obiceiurile menționate  în mod egal, fără să țin cont dacă sunt pur creștine sau împrumutate de la păgâni.

Tăiatul porcului

În fiecare an înainte de Sărbătoarea Crăciunului, gazdele fac mai multe pregătiri. De obicei se face o pregătire majoră pentru masa de Ajun, care are loc, dacă se poate, înainte de a apărea prima stea pe cer. În luna Decembrie, pe la sate, țăranii sacrifică câte un porc. Acestă tradiție își are originea în comunitățile sătești geto-dacice, în care porcul era considerat simbol al divinității  întunericului. Crăciunul se celebrează în apropierea Solstițiului de Iarnă(cea mai lungă noapte a anului). În această perioadă, forțele întunericului își fac simțită prezența. Acest fapt este privit așa datorită duratei foarte scurte a zilei, care simbolizează că lumina se luptă cu întunericul și trebuie ajutată.  Prin urmare se face un sacrificiu – porcul. Pomana porcului se face de fiecare dată când acesta e sacrificat, Gazdele oferă o masă celor care au ajutat la sacrificiu, pentru a avea noroc în continuare. De obicei un porc asigura hrana de baza a unei familii pe o anumită durată de timp.

Moș Crăciun

Moș Crăciun este un personaj mitologic care aduce copiilor daruri. Se spune că acesta coboară prin horn și lasă cadouri copiilor cuminți sub brad. Mitul despre Moș Crăciun poate să difere de la o zonă la alta. Moș Crăciun este îmbrăcat într-un costum roșu cu blana albă, are o barbă lungă, albă și zboară pe cer cu ajutorul unei sănii zburătoare care este trasă de reni. Spiridușii sunt priviți ca fiind muncitori în atelierul moșului de la Polul Nord, și ajută la confecționarea cadourilor pentru copii. Uneori copii îi scriu scrisori lui Moș Crăciun, unde îi explică moșului că au fost cuminți și ce cadou ar vrea să primescă.

Vâscul și busuiocul

În Ajunul Crăciunului, unele gazde își împodobesc casa cu vâsc, busuioc și lumânări. Busuiocul se agață de cele mai multe ori de grinda casei sau de ștreașină. Acesta protejează casa de spiritele rele care pot să de-a târcoale locuinței în timpul nopții.

Vâscul are rolul de a feri casa de ghinion tot anul ce urmează. O superstiție cunoscută este că în Ajun, dacă îți săruți iubita sau iubitul sub vâsc vei avea noroc în dragoste tot anul ce urmează. Se spune că este de bun augur să lași lumânările să se stingă singure, pentru a avea lumină întotdeauna.

Dacă v-a plăcut articolul dați un Like și un share și ne revedem mai târziu cu un alt articol Bradul de Crăciun și alte superstiții.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.