2. Sărbătorile de Iarnă. Obiceiuri și superstiții

 

Pomul de Crăciun

Un alt obicei foarte cunoscut,  practicat în fiecare an este împodobirea bradului de Crăciun. Bradul se împodobește cu globuri, betea, bomboane de ciocolată, lumini, etc. Este unul dintre momentele cele mai intense din perioada crăciunului. Anul trecut , când eram acasă cu prietenul meu de crăciun, o sarcină dată a fost aceea de a împodobi bradul. În acele momente am fost copleșiți amândoi de unicitatea momentului. Împodobirea bradului de Crăciun este un moment unic în fiecare an, iar trăirile care te copleșesc în acel moment, invocă un sentiment de împăcare cu tine însuți și cu persoanele din jurul tău.

Pomul de Crăciun, de cele mai multe ori este asociat cu arborele vieții sau arborele paradisului.  O tradiție veche, din perioada de dinaintea răspândirii creștinismului, este împodobirea unui pom cu mere de culoarea roșu aprins. Merele roșii semnificau faptele rele făcute de oameni, datorită cărora aceștia aveam în cele din urmă de suferit. De-a lungul timpului, după cum se știe merele roșii au fost înlocuite cu globuri, la care s-au mai adăugat de-a lungul timpului și alte decorațiuni.

Eu, personal, de fiecare dată când mă gândesc la arborele vieții, gândul meu se îndreaptă către tradiția celtică prin care aceștia erau considerați sacri( vezi articolul Runele I și II). Arborele vieții este acela care păstrează permanent un echilibru între lumină și întuneric, bine și rău, etc. Acesta practic absoarbe și echilibreaza energiile benefice și malefice care stau în interiorul unei persoane. Un obicei cunoscut, este și acela prin care se agață de brad un săculeț cu boabe de fasole albă. Acest săculeț reprezintă sufletul curat pe care vrei să îl dobândești în noul an. Unii bătrâni susțin că acesta chiar purifică sufletul și aduce liniște în familie.

Obiceiul cu merele încă se mai respectă doar izolat, în anumite sate din țara noastră. Fiecare persoană din familie își ia un măr. Mărul este tăiat și unii bătrâni susțin că dacă mărul e bun – va fi noroc și sănătate în noul an, dacă are viermi, persoana în cauză va fi răpusă de o boală, iar dacă mărul e putred acesta simbolizează moarte.

Din gură în gură. Superstiții de Crăciun și Anul Nou

În continuare vreau sa fac referință la câteva superstiții culese din mai multe regiuni ale României. Acestea diferă de la zonă la zonă, de la sat la sat, obiceiul fiind păstrat doar izolat.

Înainte de Anul Nou se adună tot ce a fost împrumutat sau înstrăinat, pentru ca Ajunul să ne prindă cu toate acasă. Se spune că e bine să nu se facă împrumuturi de nici un fel, pentru a nu ne prinde noul an cu datorii.

În zona Ardealului de Crăciun se fac aproape întotdeauna cozonaci. În Moldova – se fac colaci în formă de opt răsturnat(semnul infinitului), pentru ca pământul să dea rod în noul an. Când se prepară un cozonac/colac/ prăjitură, etc să se spună – ”Așa rodnic să fie pâmântul cât aluat am pe mână” și când se pune la copt ”Cum e prăjitura/cozonac/colac, așa să fie și rodul în grădină”. Bătrânii susțin că anul următor o să fie așa de”rodnic” precum a crescut prăjitura în cuptor.

După ajun, în prima zi de Crăciun, femeile pun un ban de argint și o nucă în apa curată de spălat pe mâini și pe față  dimineață, pentru ca în noul an să fim curați ca argintul și feriți de boli.

În prima zi de Crăciun – dimineața bărbatul pune o potcoavă în apă curată, după care se spală pe maini și pe față și apoi dă apa animalelor din ogradă, pentru a avea noroc și sănătate în noul an.

Se ating toate uneltele din ogradă pentru a avea spor la muncă în anul următor.

Prima dată în seara de ajun trebuie să intre în casă un bărbat, pentru că acesta aduce bunăstare în următorul an.

Fetele nemăritate, postesc toată ziua doar cu apă și pâine, iar prima data când mănâncă va fi în seara de Ajun. Prima îmbucătură din seara de ajun se ascunde într-un brâu, se fac trei mătănii și apoi se aruncă pe fereastră. Dacă postul e respectat, fata își va visa ursitul.

Nu se bea rachiu pe data de 24. Dacă totuși bei, în scurt timp vei fi batjocorit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.