Cu vin și despre vin – mici detalii de ținut minte.

Medic-nutri-ionist-despre-vin-i-beneficiile-acestuia-Ro-u-sau-alb-Care-e-mai-bogat-n-substan-e-biologic-active-50325

O dată cu trecerea timpului organismul nostru reacționează în mod diferit atunci când consumăm alcool. Consumul de vin poate fi privit din mai multe puncte de vedere. Fie vorbim despre un consum responsabil de alcool, care este benefic pentru sănătate, sau mai există și posibilitatea de a face abuz. După cum este cunoscut, abuzul de alcool duce la probleme grave de sănătate. În acest articol voi vorbi despre consumul responsabil de alcool, și cum s-a întâmplat să fac acest salt de la consumator de alcool aromat la amator în vinuri.

În urma cu 12 ani am început să lucrez într-un magazin care vindea băuturi alcoolice și țigări. Datorită situației descurajante în care mă aflam atunci, îmi plăcea să spun persoanelor care mă întrebau unde lucrez ”Vând vicii”, și asta doar ca să îmi hrănesc ego-ul.  S-a întâmplat ca unul dintre superiorii mei să ma invite la o degustare de vinuri. Până în acel moment doar auzisem de aceste ”șezători” și nu cunoșteam foarte multe detalii. A fost prima degustare de vinuri la care am participat.

Parerea mea de atunci despre aceste băuturi a fost simplă – sunt vicii, nu sunt bune pentru sănătate și te fac să devii agresiv.  Odată ajunsă la degustare, prima mea impresie a fost ca ”degustarea” este un loc unde apar tot felul de snobi, care au ocazia să își hrănească ego-ul de față cu alte persoane, și  că este o capcană care te convinge să dai mulți bani pe același alcool ordinar.  Am purtat câteva lupte interioare cu mine însumi, și am urmat instrucțiunile somelierului. Acesta a început să prezinte câteva tipuri de vinuri, vinuri produse de aceeași cramă, într-un mod foarte atrăgător. Ce a fost interesant au fost discuțiile de la sfărșitul degustării. S-a vorbit foarte mult despre modul în care se produce vinuri, ce soiuri de struguri s-au folosit, daca plantațiile sunt sau nu de calitate, denumirea vinurilor, și foarte multe detalii despre calitate. În acel moment am început să conștientizez că producerea de vin este o adevărată industrie, care are o istorie foarte veche.

Aceste aspecte, mi-a trezit interesul, și am început să mă informez mai bine despre acest subiect. În continuare voi încerca să vorbesc pe scurt despre aceste aspecte, pentru o oferi o înțelegere cât mai bună.

verre

Ce este vinul ?

Vinul este o băutura alcoolică obținută prin fermentare completă sau parțială a strugurilor proaspeți(zdrobiți sau nu), sau al mustului de struguri. În general majoritatea vinurilor au o tărie de minim 8,5%. Foarte important este și anul de recoltare al strugurilor, și anul de etichetare(anul din care provine vinul în proporție de 85 %).

Ce soiuri de struguri se folosesc pentru vin ?

Există soiuri de struguri românești și internaționale. În continuarea voi menționa câteva soiuri de struguri care sunt printre cele mai cunoscute.

Soiuri folosite pentru vin alb: Cadarcă, Fetească Albă, Fetească albă, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Chardonnay, Riesling,  Traminer, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Blanc, etc.

Soiuri folosite pentru vin roșu: Fetească Neagră,Băbească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Shiraz, etc.

Ce culoare au vinurile ?

Sunt cunoscute 3 culori pentru vinuri : roșu, roze și alb. Pentru cunoscători – intensitatea colorantă a vinului alb și roșu se amplifică în funcție de perioada de maturare și învechire.

Vin alb: intensitatea colorantă a vinului alb se amplifică în funcție de perioada de maturare și învechire. Vinuri proaspete(0 – 1 an) alb – verzui; Vinuri tinere(1 – 2 ani) – galben verzui ; vinuri mature(2-4 ani) – galben pai; Vinuri vechi(peste 4 ani) – galben auriu

Vin roze: intensitatea colorantă descrește pe durata maturării și învechirii. Vinurile roze prezintă o varietate de nuanțe, mai mult în funcție de soi.

Vin roșu: intensitatea colorantă descrește pe durata de maturare și învechire. Vinuri proaspete(0 – 1 an) – roșu violaceu; Vinuri tinere(1 – 2 ani) – roșu,; Vinuri mature(3 – 7 ani) – roșu rubin; Vinuri vechi(peste 7 ani) – roșu cărămiziu.

1st

Ce înseamnă  DOC ? IG ? CMD ? CT ? CIB ?

Vinurile pot fi clasificate astfel : vin de masă, DOC(denumire de origine controlată – ex: Cotnari, Murfatlar), IG(Indicație geografică – ne indică de fapt podgoria din care au fost culeși strugurii),efervescente (conținut ridicat de CO2)și vinuri spumante(cu conținut de CO2 exclusiv endogen și presiune de minim 3,5 bari).

Vinurile au mai multe stadii de maturare: CMD(culeși la maturitate deplină); CT(culeși târziu), CIB(culeși la înnobilarea boabelor).

Concentrația de zahăr

Vinurile pot fi de mai multe tipuri: sec, demisec, demidulce și dulce. Concentrația de zaharuri diferă, după cum urmează:

Conținutul vinurilor în zahar rezidual: sec(0-4 g/l zahar), demiseci(4-12 g/l), demidulci(12-50 g/l), dulci(peste 50g/l).

Cantitatea de zahăr rezidual: Extrabrut(0-6 g/l), brut(6-15 g/l),  sec(0 – 12 g/l zahar); demisec(12 – 30 g/l zahăr); demidulce(30 – 45 g/l); dulce(mai mult de 45 g/l), vin petiant(conținut CO2 exclusiv endogen si presiune 1-2,5 bari), vin perlant(conținut CO2 total sau parțial exogen și presiune 1 – 2,5 bari), vin spumos(conținut CO2 total sau parțial exogen și presiune de minim 2,5 bari), aromatizate(vin pelin și vermut), nearomatizate(vin licoros și vin de tip oxidativ).

Mai sus am prezentat pe scurt câteva informații esențiale despre vinuri. Câți consumatori, atâtea preferințe. Foarte important  să consumați alcool într-un mod responsabil.  Alcoolul are o contribuție serioasă  când vorbim de viața noastră socială. Este folosit de fiecare dată când avem vizitatori, la petrecerile oficiale, nunți, botezuri, te ajută să fii mai deschis cu persoanele din jurul tău, și bineînțeles dacă vorbim de vin aduce un farmec în plus conversației.  Este de asemenea foarte important să nu facem abuz de alcool. Pentru o zi obișnuită doctorii recomandă să se limiteze cantitatea de alcool la următoarele cantități: 40 ml alcool tare, 125 ml vin sau  330 ml bere.  Totuși limita de toleranță față de efectele nocive ale alcoolului asupra organismului sunt diferite pentru fiecare individ în parte.

Acum că am reușit să sintetizez câteva informații despre cum să alegem un vin în funcție de preferințe, tipuri de vin și alte lucruri interesante referitor la consumul responsabil de alcool, voi încerca astfel, ca într-un articol viitor să vă împărtășesc câte lucruri din experiența mea din cadrul unei degustări de vinuri. Degustarea respectivă a avut loc în urmă cu scurt timp, în Cluj Napoca. Evenimentul se numește Wine Up și am speranța că  va avea loc și anul următor. Întotdeauna îmi voi aminti cu plăcere acest eveniment, și să nu uităm, există mai multe motive pentru a bea : venirea unui prieten, setea cuiva, frica de sete pentru viitor, sau orice alt motiv.

520544650-copa-de-vino-tinto-cubierto-mesa-vaso-vino-tinto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.