Dat fiind faptul ca suntem implicati cu totii, mai mult sau mai putin, in acest eveniment de amploare – pandemia Covid-19 si combaterea ei, ca fost microbiolog( chiar daca doar unul de industrie alimentara si nu medical), vreau sa va aduc la cunostinta, ca amenintarea Covid-19 este la fel de reala precum auzim de la autoritati.
Nu o sa repet aici toate detalile referitoare la combaterea Covid-19, deoarece sunt convinsa ca si dvs. sunteti perfect familiarizat cu masurile de preventie si combatere, pe care le auziti zilnic la televizor si peste tot prin retelele de socializare. Ce vreau este sa va prezint pe scurt o filozofie, care are putea face mai eficiente, masurile luate de autoritati. Aceasta filozofie consta in faptul ca “ nimeni nu se salveaza singur”. Evident ca nu spun aici sa ne asteptam salvatorul, insa vreau sa spun ca acest lucru a functionat excelent in anul 1347 cand ciuma bubonica a facut ravagii in Europa.
Acum oare in ce consta aceasta filozofie ? Aveti un raspuns ? E simplu! Este vorba despre un minim de ajutor pe care il putem oferi persoanelor din jurul nostru(parinti, vecini, prieteni). Fiecare dintre noi avem in jurul nostru, cateva persoane pe care ne putem baza, indiferent de cat de dificila este situatia in care ne aflam.
Ce fel de ajutor putem oferi celor din jurul nostru, din moment ce nu avem voie sa iesim din casa ? Acest lucru suna mai mult a provocare? Mai jos aveti cateva idei, si sunteti liberi sa adaugati si altele daca mai doriti :
- Aprovizionarea unor batrani singuri din zona in care locuiti. De exemplu – in Satu Mare, preotul bisericii locale, a construit un grup de tineri voluntari, pentru a ajuta aprovizionarea cu alimente si apa a batranilor, care au probleme de deplasare.
- Aprovizionarea cu echipamente de protectie(masti, manusi), a persoanelor care nu au asa ceva. De exemplu: persoanele care au reusit sa isi cumpere din timp echipamente de protectie, si au cateva masti sau manusi in plus, sa le imparta cu persoanele din jurul lor – mai ales, daca in zona dvs, aveti vecini care sunt cadre medicale.
- Nu stigmatizati persoanele care sunt bolnave de Corona Virus. De exemplu: daca dvs ati aflat recent ca vecinul dvs. e bolnav de Covid-19, pastrati distanta, insa nu-l acuzati cum ca ar fi “focar de infectie” sau nespalat.
- Daca aveti in familie persoane care au probleme cu alcoolul – incercati sa ii convingeti sa bea acasa – acest lucru va impiedica virusul sa ajunga la dvs acasa si prin urmare raspandirea sa va fi oprita.
- Incurajati studentii din cadrul facultatii de medicina, sa ajute cadrele medicale, daca au aceasta posibilitate.
Acum pentru ca ne apropiem de Sarbatorile de Paste, si vom avea mai mult timp de petrecut impreuna cu familia, va incurajez sa acordati mai multa atentie copiilor, pentru a-i tine ocupati si a-i proteja de raspandirea Corona virus. Deoarece copiii momentan sunt in vacanta, este bine sa ii incurajam sa faca impreuna cu parintii cateva proiecte. Ce proiecte ? Este simplu ? desenati impreuna, cititi carti impreuna, petreceti cat mai mult timp impreuna. Am si o provocare pentru asta. Cu siguranta si copiii stiu cate ceva despre Corona Virus, deoarece aud la stiri, le sant constranse activitatile, nu merg la scoala sau la gradinita, etc. Incercati sa faceti impreuna cu ei un proiect( de exemplu: un desen, fotografie sau videoclip) despre corona virus, pentru a afla impreuna cum se simt, cum sunt afectati, si cat de bine se stiu comporta in aceasta perioada de criza. Folositi-va imaginatia.
Daca ati reusit sa faceti acest proiect impreuna cu copiii dumneavoastra, si doriti sa impartasiti cu noi acest lucru, ne vom bucura sa gazduim pe unul din grupurile noastre, o mica expozitie a creatiilor celor mici. Daca v-a placut acest articol, sau informatiile oferite v-au ajutat sa abordati intr-un mod mai adecvat Corona Virus, dati un like si un share si ne auzim data viitoare.