home

Corona virus – intre risc si reponsabilitate

22_apr

Dat fiind faptul ca suntem implicati cu totii, mai mult sau mai putin, in acest eveniment de amploare – pandemia  Covid-19 si combaterea ei, ca fost microbiolog( chiar daca doar unul de industrie alimentara si nu medical), vreau sa va aduc la cunostinta, ca amenintarea Covid-19 este la fel de reala precum auzim de la autoritati.

Nu o sa repet aici toate detalile referitoare la combaterea Covid-19, deoarece sunt convinsa ca si dvs. sunteti perfect familiarizat cu masurile de preventie si combatere, pe care le auziti zilnic la televizor si peste tot prin retelele de socializare. Ce vreau este sa va prezint pe scurt o filozofie, care are putea face mai eficiente, masurile luate de autoritati. Aceasta filozofie consta in faptul ca “ nimeni nu se salveaza singur”. Evident ca nu spun aici sa ne asteptam salvatorul, insa vreau sa spun ca acest lucru  a functionat excelent in anul 1347 cand ciuma bubonica a facut ravagii in Europa.

Acum oare in ce consta aceasta filozofie ? Aveti un raspuns ? E simplu! Este vorba despre un minim de ajutor pe care il putem oferi persoanelor din jurul nostru(parinti, vecini, prieteni).  Fiecare dintre noi avem in jurul nostru, cateva persoane pe care ne putem baza, indiferent de cat de dificila este situatia in care ne aflam.

Ce fel de ajutor putem oferi celor din jurul nostru, din moment ce nu avem voie sa iesim din casa ? Acest lucru suna mai mult a provocare? Mai jos aveti cateva idei, si sunteti liberi sa adaugati si altele daca mai doriti :

  • Aprovizionarea unor batrani singuri din zona in care locuiti. De exemplu – in Satu Mare, preotul bisericii locale, a construit un grup de tineri voluntari, pentru a ajuta aprovizionarea cu alimente si apa a batranilor, care au probleme de deplasare.
  • Aprovizionarea cu echipamente de protectie(masti, manusi), a persoanelor care nu au asa ceva. De exemplu: persoanele care au reusit sa isi cumpere din timp echipamente de protectie, si au cateva masti sau manusi in plus, sa le imparta cu persoanele din jurul lor – mai ales, daca in zona dvs, aveti vecini care sunt cadre medicale.
  • Nu stigmatizati persoanele care sunt bolnave de Corona Virus. De exemplu: daca dvs ati aflat recent ca vecinul dvs. e bolnav de Covid-19, pastrati distanta, insa nu-l acuzati cum ca ar fi  “focar de infectie” sau nespalat.
  • Daca aveti in familie persoane care au probleme cu alcoolul – incercati sa ii convingeti sa bea acasa – acest lucru va impiedica virusul sa ajunga la dvs acasa si prin urmare raspandirea sa va fi oprita.
  • Incurajati studentii din cadrul facultatii de medicina, sa ajute cadrele medicale, daca au aceasta posibilitate.

Acum pentru ca ne apropiem de Sarbatorile de Paste, si vom avea mai mult timp de petrecut impreuna cu familia, va incurajez  sa acordati mai multa atentie copiilor, pentru a-i tine ocupati si a-i proteja de raspandirea Corona virus. Deoarece copiii momentan sunt in vacanta, este bine sa ii incurajam sa faca impreuna cu parintii cateva proiecte. Ce proiecte ? Este simplu ? desenati impreuna, cititi carti impreuna, petreceti cat mai mult timp impreuna. Am si o provocare pentru asta. Cu siguranta si copiii stiu cate ceva despre Corona Virus, deoarece aud la stiri, le sant constranse activitatile, nu merg la scoala sau la gradinita, etc. Incercati sa faceti impreuna cu ei un proiect( de exemplu: un desen, fotografie sau videoclip)  despre corona virus, pentru a afla impreuna cum se simt, cum sunt afectati, si cat de bine se stiu comporta in aceasta perioada de criza. Folositi-va imaginatia.

Daca ati reusit sa faceti acest proiect impreuna cu copiii dumneavoastra, si doriti sa impartasiti cu noi acest lucru, ne vom bucura sa gazduim pe unul din grupurile noastre, o mica expozitie a creatiilor celor mici. Daca v-a placut acest articol, sau informatiile oferite v-au ajutat sa abordati intr-un mod mai adecvat Corona Virus, dati un like si un share si ne auzim data viitoare.

07_apr

Cine sunt ?

Sunt Alexandra Pop, biolog si IT-ist, si vreau sa ajut pe toti cei care se afla  intr-o continua transformare (body, mind, spirit) sa duca un stil de viata sanatos. Pentru a face acest lucru am pus la dispozitia cititorilor blogul :   https://alexandraturony87.wordpress.com,  si grupul de facebook : Cum sa avem un stil de viata sanatos: https://www.facebook.com/groups/571443789902051/ .

De asemenea imi place foarte mult sa calatoresc, sa explorez cat mai multe locuri si sa descopar traditiile lor stramosesti. Unul din cele mai importante lucruri pentru mine, este sa vad pretutindeni, oameni cat mai multumiti si fericiti, pentru ca aceasta este cea mai importanta realizare din viata.

Deseori imi place sa ma rasfat cu o poveste interesanta, o melodie frumoasa si sa explorez extraordinara lume din jurul meu. Sunt de gasit pretutindeni – in oras, la padure, pe retele sociale, pe email – alexandra.turony87@gmail.com si prin parcuri.

together

Fii fericit astăzi ! ! !

Fii fericit astăzi pentru că ai o inimă bună

Este un mare mister că, deşi inima omului tânjeşte după Adevăr, fiindcă numai în el îşi găseşte eliberarea şi bucuria, totuşi, prima reacţie a fiinţelor umane faţă de adevăr este ostilitate şi frică.

(Anthony de Mello)

Fii fericit astăzi că ai aflat adevărul ! 

Fii fericit astăzi 

Fii fericit astăzi pentru că ai încredere în valorile tale !

Există o singură cauză a nefericirii: falsele credinţe pe care le ai în minte, atât de împrăştiate, răspândite şi inerte încât nu te gândeşti niciodată că te-ai putea îndoi de ele.

(Anthony de Mello)

Fii fericit astăzi pentru că ai găsit o nouă valoare ! 

(o pot afla și eu – lasa comentariu ?)

Fii fericit astăzi

Fii fericit astăzi  pentru ca ajuți pe cei din jur

Dacă nu ai grijă de tine, dacă nu te iubeşti pe tine şi nu îţi faci binele pe care spui că îl faci pentru celălalt, consideri că asta te face altruist? Nu faci decât să te minţi şi să te sacrifici pe tine în favoarea celorlalţi, crezând astfel că iubeşti oamenii şi ai grijă de ei, dar de fapt îţi hrăneşti propriul ego, îţi alimentezi imaginea bună despre sine, de om bun.

(Anthony de Mello)

Fii fericit astăzi și împarte fericirea cu persoanele din jurul tău !