5. Cum să economisești bani ? Să faci economii poate fi distractiv !

economie-1360850956

Să învățăm să trăim pe măsura bugetului ne afectează în absolut fiecare aspect al vieții noastre. Unul dintre cele mai dificile lucruri cu care m-am confruntat în urmă cu câțiva ani este gestionarea bugetului. Veniturile mele erau relativ mici, astfel încât la sfârșit de lună nu rămânea nimic de depus în contul de economii. Banii îmi ajungeau întotdeauna la limită și nu îmi permiteam să fac mai nimic din ceea ce mi-ar fi făcut plăcere cu adevărat. Evident că starea mea de spirit avea foarte mult de suferit în acea perioadă și mă afecta pe toate planurile precum : profesional, personal și spiritual.  Niciodată nu am găsit timp suficient pentru a face ceea ce  îmi place. Dacă se întâmpla să găsesc o portiță de câteva ore, sau un weekend se întâmpla în așa fel, încât nu să nu am suficienți bani.

Pentru a rezolva această problemă, soluția care o vedeam realistă în acea perioadă era să economisesc bani. Chiar și așa, de fiecare dată când aveam o sumă de bani cât de cât semnificativă, apărea o cheltuială neprevăzută(frigiderul nu mai funcționa și trebuia înlocuit, sau trebuia să mă duc la un eveniment – de exemplu o nuntă). Niciodată nu reușeam să fac ceea ce-mi place folosindu-mă de propriile mele economii. Ce e de făcut în această situație ? era întrebarea care mă înfuria la culme. Un sentiment permanent de frustare mă copleșea. Am rămas în acestă stare timp de câțiva ani, și zilnic deveneam din ce în ce mai nemulțumită de viața pe care o duceam.

În urma unei discuții cu câțiva prieteni relativ apropiați, care deși aveau venituri mai mici, păreau să se distreze de minune, i-am întrebat dacă nu își fac griji și pentru ziua de mâine ?. Răspunsul lor a fost simplu ”De ce să ne facem?” Dacă e vorba de lucrurile care mă binedispun merită să risipesc câțiva bănuți pentru o seară în oraș, deoarece acest lucru mă face mai optimist și în următoarea zi este foarte probabil să descopăr o altă sursa de bani, care să îmi completeze veniturile pierdute acum. Dacă aș sta acasă cu motivul că nu îmi ajung banii, e foarte posibil să se întâmple la fel și mâine. Prin urmare este foarte important să socializezi cu persoanele din jurul tău și să fii mereu în căutare de oportunități. Nicodată nu știi ce se poate întâmpla. Acest lucru mie îmi place să îl numesc ”wild eyes”(termenul l-am descoperit într-un curs despre creativitate pe www.coursera.ro). În acel curs, la un moment dat, un profesor universitar povestea despre un student de-al său care avea o stare de spirit permanent optimistă și era foarte concentrat pe descoperirea de oportunități. Dacă ești mereu interestat și în căutare de oportunități posibilitatea de a le găsi crește semnificativ.

159074maxim

Dacă starea ta de spirit s-a îmbunătățit, vei vedea că și veniturile tale, chiar dacă nu au crescut substanțial, îți vor aduce un anume grad de satisfacție. Oricum cel mai important lucru este să cheltuiești banii câștigați eficient, și să eviți risipa. Pentru a face acest lucru va trebui să revii din nou la al doilea articol din această serie (adică Cum să economisești bani ?  Ce este viața bună ?) și să stabilești de ce ai nevoie cu adevărat. Dacă reușești să îți construiești un stil de viață, bazându-te pe o combinație dintre nevoile tale și o stare de spirit optimistă, vei avea rezultate într-o perioadă scurtă de timp.

De exemplu, în cazul meu, chiar dacă nu îmi aduce absolut nici un venit, continui să scriu articole pe acest blog, de fiecare dată când am puțin timp liber. De cele mai multe ori, nu îmi vine în minte nici un subiect despre care să vorbesc, ceea ce este foarte frustant. Totuși, de fiecare dată când socializez, sau fac orice altceva, și îmi vine vreo idée, o notez – pe hârtie sau pe telefon. Prin urmare problema e ca rezolvată. De fiecare dată când scriu câte un articol folosesc câte o idée din cele notate înainte pe hârtie sau telefon, prin urmare, niciodată nu duc lipsă de idei. Acestă stategie ar putea fi folosită și pentru a obține venituri suplimentare, mai ales atunci când anumite cheltuieli neprevăzute își fac apariția în viața dumneavoastră.

Pe săptămâna viitoare voi pregăti un articol, mai exact, ultimul din această serie, care va avea ca subiect, identificarea răului și binelui în viața cotidiană. Chiar dacă zilnic avem de-a face cu persoane care, sunt concentrate mai mult pe creșterea veniturilor, decât pe viața lor personală, acestea sunt capabile să vă facă rău în mod direct sau indirect. Vom vedea că există mai multe soluții de abordare a acestor situații și voi adăuga ca bonus și câteva exerciții de meditație cu scopul de a identifica binele și răul din viața dumneavoastră.

Dacă v-a plăcut acest articol, sau informațiile oferite v-au ajutat  să aveți un stil de viață mai sănătos, mai echilibrat, mai economic și mai fericit – dați un like și un share și ne auzim săptămâna viitoare.

afis-FERICIRE-online-final-1170x590

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.